Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€7,50 / €5,- voor studenten en met SG-kaart

Het grote niets

Rosanne Hertzberger, coreferent Trudy Dehue

Overal in de westerse wereld maken idealen plaats voor een zakelijk, redelijk, evidencebased bestaan. Wetenschap en big data worden steeds vaker als ultieme autoriteit aangeroepen om persoonlijke keuzes te rechtvaardigen. In haar Nieuw Licht-essay Het grote niets laat Rosanne Hertzberger zien hoe de wetenschap onze idealen om zeep hielp. Wetenschap is volgens haar meer dan lege cijfers. Zij gaat hierover in gesprek met de filosofen Coen Simon en Frank Meester. Wetenschapsfilosofe Trudy Dehue reageert op haar betoog.

Jack Dosey, CEO van Twitter, staat iedere ochtend om vijf uur op om een halfuur te mediteren. Hij is niet de enige. In navolging van Steve Jobs zit in de hele westerse wereld een nieuwe hyperactieve elite in kleermakerszit op de grond ademhalingen te tellen. Ieder voor zich, emoties negerend, starend in het grote niets. Maar de nieuwe mediterende klasse maakt fouten. Ze vergeet de mens zelf: dat smerige, snuivende, agressieve, geile verwarde, irrationele kuddedier dat tot God bidt en gelijk wil krijgen. In haar essay analyseert en fileert Rosanne Herztberger de dwalingen van de moderne mens op een manier die doet denken aan de beroemde theorie van Francis Bacon in zijn zeventiende-eeuwse Novum Organum Scientiarum. Hoe kunnen we de wetenschap redden van lege cijfers  en de wereld van een nihilistische dystopie?

Rosanne Hertzberger is schrijver en microbioloog. Ze is sinds 2009 columniste van NRC Handelsblad. In 2017 verscheen haar eerste boek: Ode aan de E-nummers.

Trudy Dehue is socioloog en wetenschapsfilosoof. Ze schreef onder andere de boeken De depressie-epidemie en Betere mensen. Ze werkt momenteel aan een boek met als (voorlopige) titel Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten.

De bedenkers van Nieuw Licht
Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles
Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

Also in this series

Thijs Lijster, coreferent Ben Gales
Arbeid in de 21e eeuw
Nederlands

In hun roemruchte Communistisch Manifest uit 1848 riepen Karl Marx en Friedrich Engels de ‘proletariërs aller landen’ op zich te verenigen.

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba

See also