Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Patatje gezond!

Lubbert Dijkhuizen, Marc van der Maarel, Marion Priebe en Wilfred Dolfsma

Ongezonde koolhydraten veroorzaken welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoekers werken aan gezonde voedingsproducten, zoals het ‘patatje gezond’.
Iedereen weet dat het ongezond is: ’s avonds nog even naar de snackbar en een patatje met, een ijsje en een colaatje scoren. Al deze producten bevatten ongezonde koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen en de kans op bekende welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten vergroten. Daarom werken onderzoekers van diverse agro-food-bedrijven en kennisinstellingen in het Koolhydraten Kenniscentrum aan de ontwikkeling van langzaam verteerbare koolhydraten die kunnen helpen bij het voorkomen van deze ziektes. Kunnen we binnenkort al een ‘patatje gezond’ bestellen?

Koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, vormen de basis van ons dagelijks eten en zijn dé energiebron van ons lichaam. Ze zitten vooral in aardappelen, graanproducten, rijst en peulvruchten. Onderzoekers van het Koolhydraten Kenniscentrum, met het Noorden als uitvalsbasis, werken op verschillende manieren aan het gezonder maken van ons voedsel. Ze ontwikkelen nieuwe gezondere aardappelrassen, maken met nieuwe enzymen minder goed afbreekbare zetmelen, en onderzoeken hoe ons spijsverteringsstelsel beter kan reageren op gemodificeerde koolhydraten. Dit alles met als doel gezondere voedingsproducten in de markt te zetten.
Hoe maak je deze nieuwe voedingsproducten commercieel aantrekkelijk? Hoe overtuig je de consument van het nut van ‘light’ producten? Kan betere voeding diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen? En hoe staat het met andere toepassingen van koolhydraten, zoals geneesmiddelen, nieuwe materialen en biobrandstoffen?

Over koolhydraten, gezondheid en duurzaamheid spreekt Bart van de Laar met Lubbert Dijkhuizen, wetenschappelijk directeur van het Koolhydraten Kenniscentrum en hoogleraar microbiologie, Marc van der Maarel, manager productontwikkeling bij Avebe en bijzonder hoogleraar koolhydraat bioprocessing, UMCG-onderzoeker Marion Priebe, voedingsdeskundige gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen voeding en diabetes, en econoom/filosoof Wilfred Dolfsma, hoogleraar innovatie.

Interessante links

Carbohydrate Competence Center
Kennisdebat: Koolhydraten Kenniscentrum
TNO: Marc van der Maarel
Avebe: Marc van der Maarel
Wubbo Ockels Prijs: Lubbert Dijkhuizen
Lubbert Dijkhuizen
RUG: Wilfred Dolfsma
Amazon: Wilfred Dolfsma
UMCG: Marion Priebe
Diabetes door witmeel?

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Vreneli Stadelmaier
Hoe vrouwen kunnen genieten van hun succes
Nederlands

Talentvolle vrouwen hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Als gevolg daarvan leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog, of juist heel laag.

Whee Ky Ma
Hoe ons brein visuele signalen interpreteert
Nederlands

Onze hersenen gebruiken een slimme strategie die gebaseerd is op waarschijnlijkheid om onzekere zintuiglijke informatie op de best mogelijke manier te interpreteren.

Placeholder
Marc van Roosmalen
De bescherming van het grootste regenwoud
Nederlands

De vernietiging van het uitgestrekte woudgebied van de Amazone, dat zich uitstrekt over Brazilië, Venezuela, de Guyana’s, Colombia, Equador, Peru en Bolivia, gaat dag in dag uit