Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
21:00 – 22:00
Locatie

Pollux
Noorderplantsoen
Nederland

Tickets
€8,- excl. reserveringskosten, via Noorderzon

Verward door je brein

André Aleman - NOG ENKELE EXTRA KAARTEN

Hoe bepaalt ons brein de manier waarop we de wereld ervaren? Hebben we de volle regie, of denken we dat maar? De inzichten in de neurowetenschappen volgen elkaar in een rap tempo op, maar toch blijft het brein misschien wel ons meest mysterieuze orgaan. Is het bijvoorbeeld echt zo dat een kind een taal veel makkelijker leert dan een volwassene? Ga je door gamen beter of slechter nadenken? En wat valt er allemaal te zeggen over mensen met een psychose? Ja, die zijn verward, maar zijn alle verwarde mensen meteen een groot gevaar voor zichzelf of hun omgeving?

In dit theatercollege duikt neuropsycholoog André Aleman in de werking en de beïnvloedbaarheid van ons brein. Aan de hand van voorbeelden uit hersenonderzoek weerlegt hij tien misvattingen over onze bovenkamer.


Hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie André Aleman studeerde Neuropsychologie en Fysiologische Psychologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 2001 promoveerde op hallucinaties bij schizofrenie. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naast zijn wetenschappelijk werk publiceert hij boeken voor een breed publiek, zoals Wie is hier nou verward? (2021), Het Seniorenbrein (2012), Hersenspinsels (2011) en Je brein de baas (2007). 

Dit programma is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.
 

Ook in deze serie

Zie ook

Steve Keen, co-speaker Harry Garretsen
English

To understand where the economic crisis came from, why it hasn't gone away, and what might work to end it, you have to understand the dynamics of private debt.

Kenniscafé Groningen
Wied Ruijssenaars en Wilfred Hofstetter
7 + .... = elf
Nederlands

Dyscalculie is een veel voorkomende rekenstoornis met ingrijpende gevolgen voor kinderen en volwassenen. Hoe leer je leven met deze beperking?