Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00

De Dromenwever

Douwe Draaisma

Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? En: betekenen dromen iets?

Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. Je moet een examen over doen waar je al lang geleden voor geslaagd bent. Je rent naar treinen die je niet haalt. Je ontmoet mensen die niet meer leven. Je staat opeens naakt tussen je collega’s. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? Dromen we in zwart-wit of kleur? Hoe zien dromen van blinden eruit? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets? Zeggen ze iets over de dromer? Zijn de opvattingen van Sigmund Freud en zijn monumentale Traumdeutung (1900) achterhaald? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen eeuw opgehelderd over ons nachtleven?

Douwe Draaisma, hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de RUG houdt op deze avond zijn nieuwste boek ten doop: De dromenwever (2013, Historische Uitgeverij). Hij is auteur van succesvolle boeken als Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), Ontregelde geesten (2006) en Vergeetboek (2010). Zijn werk is bekroond met zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen, en is in meer dan 20 talen vertaald en uitgegeven.

Dit programma is georganiseerd door Studium Generale en boekhandel Polare. Na afloop van de lezing signeert Douwe Draaisma zijn boeken in de stand van Polare

 

 

Zie ook

Placeholder
Mathieu de Jager, Gerrit Jan Vos
Lezing en proeverij
Nederlands

De kennis van bier gaat bij de meeste studenten niet verder dan een paar kroegwijsheden. Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn.

OFFprojects / Amos Ben-Tal & Spinvis
Talkshow, dansvoorstelling en concert in één
English

Howl is a talkshow, dance performance and concert in one event.

Kenniscafé Groningen
Iris de Groot, Margrite Kalverboer en Peter van der Ende
Nederlands

Hoe is het voor een kind om opgevoed te worden door een ouder met een verstandelijke beperking?