Skip to main content
Nederlands

Hoe 'talig' zijn dieren?

Carel ten Cate

Door te kijken naar welke elementen van ons taalvermogen bij andere diersoorten voorkomen kunnen we inzicht krijgen in de bouwstenen van onze taal.

 Taal wordt gezien als een unieke menselijke eigenschap en in zijn algemeenheid is dat natuurlijk waar. Maar taal bestaat ook uit allerlei verschillende componenten: het produceren en verwerken van series spraakklanken als drager van taal, het leervermogen voor taal, het begrijpen en gebruik kunnen maken van meer of minder abstracte regels bij het maken of verwerken van taaluitingen et cetera. Door te kijken naar welke elementen van ons taalvermogen bij andere diersoorten voorkomen kunnen we inzicht krijgen in de bouwstenen waaruit taal kan zijn voortgekomen en in welke elementen echt uniek voor taal zijn. Welke taalvermogens zie je terug bij dieren en in het bijzonder bij een diergroep die geluiden maakt die in sommige opzichten nog het meest op taal lijken: zangvogels?

Carel ten Cate werkt als hoogleraar gedragsbiologie aan het Instituut voor Biologie en het Institute for Brain and Cognition van de Universiteit Leiden. Hij heeft wetenschappelijke interesse in communicatiesignalen bij dier en mens en doet onderzoek naar de zang van zebravinken. Samen met taalkundigen onderzoekt hij de grens tussen klank en taal bij baby’s en zangvogels.

Interessante links
Universiteit Leiden: Taalverwerving baby's en zebravinken
YouTube: Labyrinth

Also in this series

See also

Placeholder
Cees Fasseur
lezing en gesprek
Nederlands

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan