Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Incapabele wereldburgers

Over interculturele communicatie
Jeanine Deen, Bram Neuijen, Lida van den Broek

No borders! The World is Flat! Think Global! Wie wil meetellen in de 21ste eeuw, denkt en handelt internationaal. Regelmatig ontmoeten we mensen uit andere culturen.

Op vakantie, op zakenreis, via het werk of gewoon in de eigen wijk. Toch verloopt de communicatie vaak stroef, met verwarring of irritatie als gevolg. Waarom pakt een Engelsman een cadeautje nooit uit waar je bij bent? Waarom geven Chinezen of Japanners niet direct hun mening? We vinden het maar vreemd of walsen er gewoon op oer-Hollandse wijze overheen.

Mensen hebben de neiging om cultuurverschillen te onderschatten. Met alle problemen van dien. Ondernemers die de internationale markt op willen, merken dat. Welke vaardigheden moeten hun medewerkers in huis hebben? Hoe weet je of iemand een betrouwbare zakenpartner is? Welke instanties zijn belangrijk en hoe werken ze?
Ook in organisaties waar mensen uit verschillende culturen samenwerken, ontbreekt het aan cultureel bewustzijn. Daardoor worden de talenten van sommige mensen onvoldoende benut. Erger nog: de heersende ideologie van gelijkheid veroorzaakt -  ironisch genoeg – zelfs alledaags racisme. Bij de beoordeling van werkprestaties   maakt het heel wat uit of je Najib of Peter heet.

Interculturele communicatie is veel meer dan alleen taalvaardigheid. Voor een goede communicatie moet je verschillende ‘interculturele competenties’ in huis hebben. Maar wat verstaan we precies onder deze competenties en kunnen we ze aanleren?

Bart van de Laar spreekt met Jeanine Deen, lector international communication & media aan de Hanzehogeschool, bedrijfskundige Bram Neuijen, die noordelijke bedrijven adviseert, en Lida van den Broek, directeur van Kantharos, bureau voor multiculturele vraagstukken, gepromoveerd op onderzoek naar diversiteit op de werkvloer.
Het publiek kan zoals gebruikelijk (lastige) vragen stellen en de proef van de maand blijft altijd weer een verrassing.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Tussen kopgroep en bezemwagen
Nederlands

Als er een sport onder vuur ligt dan is het wielrennen. Er gaat geen dag voorbij of er is een renner gesnapt, tourwinnaars raken titels kwijt, soigneurs staan voor het gerecht.

Debat
Met Jack de Vries, Liesbet van Zoonen, Myrthe Hilkens en Peter Kee
Over Borgen, politiek, media en cynisme
Nederlands

Jack de Vries, Liesbet van Zoonen, Myrthe Hilkens en Peter Kee gaan met elkaar in debat over de relatie tussen media en politiek. Onder leiding van Hans Harbers.