Skip to main content
Placeholder
Nederlands

Juliana en Bernhard

lezing en gesprek
Cees Fasseur

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan de ene kant, en Koningin Juliana aan de andere. Een commissie van drie wijzen (de commissie-Beel) moest er aan te pas komen om een dreigende scheiding van Juliana en Bernhard af te wenden. Uiteindelijk was het de gebedsgenezeres die haar biezen moest pakken en Bernhard en Juliana leefden nog lang; onbekend is hoe gelukkig.

Vijftig jaar later kreeg historicus Cees Fasseur de mogelijkheid persoonlijke brieven en het tot dan toe geheime rapport van de commissie-Beel te lezen en de ware toedracht van de Greet Hofmans-affaire op te tekenen. Het leidde tot het veelgeprezen maar toch ook kritisch ontvangen boek Juliana & Bernhard.

 

De kritiek was er, misschien niet toevallig, vooral van vrouwelijke publicisten als Anet Bleich en Elsbeth Etty. Volgens hen was Greet Hofmans helemaal niet staatsgevaarlijk, had Juliana het gelijk aan haar zijde en was Bernhard maar beter al door de commissie- Beel hard aangepakt. Dan waren ons zijn latere misstappen wellicht bespaard gebleven.

 

Op 15 december is Cees Fasseur te gast bij Studium Generale en boekhandel Selexyz Scholtens. Hij houdt een lezing over zijn boek. Daarna gaat de Groningse hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis Doeko Bosscher met hem in gesprek en bespreekt de kritiek die het boek opriep.

Georganiseerd ism. Boekhandel Selexyz Scholtens

See also

Primates and Philosophers: Evolutionary Building Blocks of Morality
English

Do we have an instinct for compassion? Or are we, as is often assumed, only on earth to serve our own survival and interests?

Martijn de Groot, Marijke Gordijn en Ronald Stolk
Nederlands

Met een gewone smartphone kun je goedkoop en snel exacte informatie over je eigen gedrag, gezondheid en levensstijl verzamelen.  Heeft de meetbare mens de toekomst?

Placeholder
Jan Oosterhaven, Pieter Hofstra, Karin Dekker, Sacha Schram, David van Zelm van Eldik
Verkeer en vervoer in Groningen
Nederlands

Met het verschijnen van het rapport van de commissie-Duivesteijn werd eind 2004 alle Noordelijke hoop op een snelle verbinding met de Randstad de bodem ingeslagen.