Skip to main content
Nederlands
Time
17:00 – 18:15
Location

Rabozaal, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten (verkrijgbaar vanaf 16 november)

Meer dan één taal

GEANNULEERD
Merel Keijzer, Ahilan Ratnamohan, Goffe Jensma e.a.

Door de nieuwe coronamaatregelen is dit programma helaas geannuleerd. Mensen die een kaart hebben gekocht krijgen hierover z.s.m. bericht.

We hopen een nieuwe datum te vinden in het voorjaar voor dit Kenniscafé.


In Nederland is Nederlands de standaardtaal, maar het is niet iedereens moedertaal. Maar liefst 2,5 miljoen kinderen groeien op in een meertalige omgeving. Misschien spreken ze thuis wel Gronings, of Syrisch, of Frans én Engels. Wat is dan ‘eigen’ of ‘vreemd’, als je met meer talen bent opgegroeid? Wat zijn de sociaal-maatschappelijke en politieke gevolgen om in meerdere talen te denken, spreken en schrijven? Hoe zit het met streektalen, zoals het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt?

Tijdens dit Kenniscafé gaat Alex van den Berg in gesprek met Groninger onderzoekers over meertaligheid. Hoogleraar Engelse Taalkunde en Engels als Tweede Taal Merel Keijzer doet onderzoek naar het effect van meertaligheid op het brein. Kunstenaar Ahilan Ratnamohan onderzoekt in zijn project Pidgin X de sociaal-culturele en emotionele eigenschappen van een taal en maakte voor o.a. de stad Groningen een eigen pidgintaal. Streektaalconsulent Olaf Vos doet er alles aan om het Gronings te laten overleven door streektaalonderwijs en hoogleraar Friese Taal en Letterkunde Goffe Jensma bespreekt de culturele relevantie van meertaligheid. Daarnaast geeft Josien Bakker een muzikaal optreden in het Gronings.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. Deze editie is in samenwerking met Centrum voor Groninger Taal en Cultuur.

Bij het bezoeken van onze evenementen is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier. Daarnaast vragen we je 1,5 meter afstand te houden en is het dragen van een mondkapje als je je beweegt binnen de gebouwen verplicht.

Illustratie: Yvette Compaijen

Also in this series

Barbara van Leeuwen, Herman van Hoogdalem, Krista de Wit - uitverkocht!
Bekijk de livestream
Nederlands

Onderzoek toont aan dat kunst en cultuur een positieve invloed hebben op ons welzijn en onze gezondheid.

See also

Placeholder
2 workshops
Nederlands

Ervaar zelf hoe dove en blinde mensen communiceren en maak kennis met gebarentaal en braille op twee interactieve avonden.

DOTliveplanetarium show
Arjen Dijkstra
CANCELLED
English

This programme is cancelled due new regulations. Did you buy a ticket for this planetarium show?