Wat zeggen Groningse wetenschappers #4
Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.
Hoe risicovol is een bezoekje aan de supermarkt?
Bij de supermarkt wordt je wagentje schoongemaakt en misschien maak je na afloop wel eerst je boodschappen helemaal schoon. Hoe risicovol is boodschappen doen? Hoofd klinische virologie Bert Niesters laat in het AD weten dat we niet te paniekerig moeten doen, maar volgens hem is het wel verstandig dat supermarkten maatregelen treffen.
Ons land gaat echt niet failliet door de coronacrisis
Dat de coronacrisis ons land economisch zwaar treft is duidelijk. Gelukkig probeert de overheid ondernemers een eind tegemoet te komen. Maar hoe diep zijn de zakken van de regering? Moeten we bang zijn dat Nederland straks bankroet gaat? Hoogleraar Economie Harry Garretsen laat in het Dagblad van het Noorden weten dat dat scenario niet aannemelijk is.
We moeten blijven testen om kwetsbare mensen te beschermen
De eerste groene grassprietjes waar de overheid het steeds over heeft zijn zichtbaar: het aantal ziekenhuisopnames neemt af en het aantal besmettingen lijkt minder te worden. Maar viroloog Alex Friedrich waarschuwt: we moeten blijven testen. Op het blog KennisInZicht van het UMCG legt hij uit waarom.
Hoe ver ga je voor een ander?
Toen de coronacrisis uitbrak vroeg gedragspsycholoog Pontus Leander van de RUG zich gelijk een ding af: hoe gaan mensen hier mee om? Nu leidt hij een internationaal onderzoek naar de impact van de pandemie op de bevolking. Hoe lang houden we het vol om ons aan de maatregelen te houden? En welke vrijheden willen we opofferen voor de gezondheid van een ander? In de Universiteitskrant legt hij uit wat hem drijft en hoe hij dit onderzoek uitvoert.
Steun de locals, laat wat thuis bezorgen
Nu de horeca gesloten is, zijn een aantal restaurants spontaan overgesprongen op thuisbezorgen. Met veel creativiteit kun je nu een driegangenmenu thuis op tafel toveren. Ben je de weg kwijt in bezorgland? De Geodienst van de RUG maakte deze afhaalkaart! Diezelfde dienst zat trouwens absoluut niet stil: je kunt via het project Corona in Kaart ook volgen hoe het coronavirus zich tot nu toe heeft verspreid in Nederland.