Bevrijd de psychologie
Waar komt de geneigdheid vandaan burn-out te willen verklaren vanuit hersenprocessen? Of elke depressie een chemische onbalans te noemen? Bevrijd de psychologie uit de greep van de hersenmythe.
Hoe komt het toch dat onderzoekers in de psychologie zo snel worden verleid tot biologische verklaringen van gedrag en beleven? Waar komt de geneigdheid vandaan burn-out te willen verklaren vanuit hersenprocessen? Of elke depressie een chemische onbalans te noemen? Waarom dragen de onderzoekers in de psychologie er zelf actief aan bij dat hun discipline de laatste jaren wordt gegijzeld door de cognitieve neurowetenschap? De hersenwetenschap is een zwemvest voor de psychologie geworden en het besef zelfstandig te kunnen zwemmen is weggeglipt uit diezelfde academische psychologiebeoefening. De ‘hersenloze’ psychologie is bezig naar de bodem te zinken en moet snel worden gered van de ondergang.
Jan Derksen is hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en praktiserend psychotherapeut. Hij is auteur van Het narcistisch ideaal. Opvoeden in een tijd van zelfverheerlijking (2009), De woorden om het te zeggen (2010), een roman over de ontdekkende psychotherapie en Bevrijd de psychologie. Uit de greep van de hersenmythe (Bert Bakker, 2012).
André Aleman is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan de RUG/UMCG en auteur van het boek Hersenspinsels. Waarom we dingen zien, horen en denken die er niet zijn.