Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00

De Dromenwever

Douwe Draaisma

Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? En: betekenen dromen iets?

Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. Je moet een examen over doen waar je al lang geleden voor geslaagd bent. Je rent naar treinen die je niet haalt. Je ontmoet mensen die niet meer leven. Je staat opeens naakt tussen je collega’s. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? Dromen we in zwart-wit of kleur? Hoe zien dromen van blinden eruit? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets? Zeggen ze iets over de dromer? Zijn de opvattingen van Sigmund Freud en zijn monumentale Traumdeutung (1900) achterhaald? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen eeuw opgehelderd over ons nachtleven?

Douwe Draaisma, hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de RUG houdt op deze avond zijn nieuwste boek ten doop: De dromenwever (2013, Historische Uitgeverij). Hij is auteur van succesvolle boeken als Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), Ontregelde geesten (2006) en Vergeetboek (2010). Zijn werk is bekroond met zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen, en is in meer dan 20 talen vertaald en uitgegeven.

Dit programma is georganiseerd door Studium Generale en boekhandel Polare. Na afloop van de lezing signeert Douwe Draaisma zijn boeken in de stand van Polare

 

 

Zie ook

Arie Dijkstra, Ruud Kortekaas, Frank Brook
De roes van verslaving
Nederlands

De meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen'. Maar wanneer gaat het over in verslaving?

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?