Overslaan en naar de inhoud gaan

De rol van darmen bij Autisme, Depressie en Parkinson

Aletta Kraneveld

Wat is de rol van darmen, haar bewoners (de darmflora) en het afweersysteem bij depressie, autisme en de ziekte van Parkinson?
In de darmen bevindt zich, op het centrale zenuwstelsel na, het grootste zenuwnetwerk en het meest uitgebreide afweersysteem van ons lichaam. Wat we eigenlijk al sinds mensenheugenis weten, maar wat pas nu wetenschappelijk onderzocht wordt, is dat ons buikgevoel voor een groot deel bepaalt hoe het met ons gaat. Verstoringen in de communicatie tussen de darm en haar bewoners (darmflora) met het brein en vise versa worden steeds vaker (h)erkent in zowel chronische ontstekingsziekten als ook bij mentale aandoeningen zoals autisme en depressie, maar ook bij neurodegeneratieve ziekten. Aletta Kraneveld zal in grote lijnen uiteen zetten wat de rol van darmen, haar bewoners en het afweersysteem is bij depressie en de ziekte van Parkinson.  
Caroline de Theije is wegens privé-omstandigheden verhinderd. Haar lezing, waarin zij een reis maakt van darmen naar het brein en weer terug in het kader van neuronale ontwikkelingsziekten, wordt overgenomen door Aletta Kraneveld ( tevens begeleider van Caroline de Theije's promotieonderzoek). Zij verkent hoe voeding, met componenten die bevorderlijk zijn voor zowel het afweersysteem als het zenuwstelsel, mogelijk gebruikt kan worden voor behandeling van aandoeningen zoals autisme.

Aletta Kraneveld is immunofarmacoloog en universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht en onderzoek met haar team de rol van de ‘darm-afweersysteem-brein’-as in zowel ontstekingsziekten als mentale en neurodegeneratieve aandoeningen. 

Ook in deze serie

Zie ook

Speelfilm, Duits met Engelse ondertitels
Inleiding: Gerrit Breeuwsma
Jeder für sich und Gott gegen alle
Nederlands

De 16-jarige vondeling Kaspar Hauser die op 26 mei 1828 uit het niets leek op te duiken, is een bron voor speculatie en mythevorming.