Skip to main content
In series
Nederlands

Het virtuele leven van kinderen

Martine Delfos

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Op lichamelijk, sociaal en cognitief niveau. Ze sporten, leren normen en waarden en beheersen taal en rekenen in een mum van tijd. Maar hoe zit het eigenlijk met de virtuele ontwikkeling? De jeugd groeit op in een nieuwe, fascinerende wereld. Het virtuele milieu bestaat uit tv, mobieltjes, computer, internet, gaming, IPods en wat de toekomst nog meer te bieden heeft. Het is voor kinderen niet een instrument maar een leefwereld, waar ze recht hebben om zich vrijuit te ontplooien. Maar waar ze ook in aanraking komen met onder andere seks en geweld. Natuurlijk is het een leuk apparaat voor  jongeren, die computer. Ze zijn er zoveel wijzer mee dan hun ouders. Ze kunnen er álles mee. Dit is een van de redenen dat we ze daar hun gang hebben laten gaan, zonder volwassenen om ze te begeleiden en op te voeden. In feite heb¬ben ouders en opvoeders ze, ondoordacht, in de steek gelaten. Wat betekent dat? Is het noodzakelijk daar óók op te voeden? En hoe dan?

Dr. Martine F. Delfos is biopsycholoog, therapeut, publicist en lector Virtuele ontwikkeling van de jeugd aan de Hogeschool Edith Stein. In 2008 verscheen haar lectorale rede Virtuele ontwikkeling van de jeugd. Binnenkort verschijnt haar boek Let’s game. Over games en gaming. Voor ouders en gamers.

Also in this series

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

See also

diverse sprekers
Een avond over eten
Nederlands

De feestdagen komen eraan en in weerwil van allerlei verheven gedachten over vrede op aarde, honger in de wereld en goede voornemens voor het nieuwe jaar speelt toch altijd weer

Placeholder
Das Experiment | Die Welle | The Idiots
Nederlands

Het idee dat je zelf keuzes maakt is niet meer dan een illusie. Uit psychologische experimenten blijkt dat groepsgedrag bepalend is voor je mening en keuzes.