Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- met SG-pas / gratis voor studenten

Hoe te helpen na seksueel misbruik?

Iva Bicanic

Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen – soms jarenlang – rondlopen met vragen als: waarom is het bij mij gebeurd? Waarom deed ik niks? Waarom reageerde mijn lichaam op deze manier?  Slachtoffers voelen zich vaak zo schuldig dat ze zichzelf zien als de pleger. Ze zullen dan ook niet makkelijk praten over hun ervaringen. Als slachtoffers wel durven te vertellen in therapie over wat zij hebben meegemaakt, is dat een kans. Een kans, omdat je dan als hulpverlener de juiste steun en hulp kunt aanreiken. Er is al veel onderzoek gedaan naar de behandeling van PTSS en dat heeft geresulteerd in verschillende evidence-based traumabehandelingen. Toch bieden deze psychotherapieën geen garantie op verwerking. Waar heeft dat mee te maken? In de Pieter Boeke Lezing van dit jaar gaat klinisch psycholoog Iva Bicanic aan de hand van data en ervaringskennis in op de complexe dynamiek van seksueel misbruik, in het bijzonder wat dit betekent voor jongens en mannen. Ook spreekt zijn over de (on)mogelijkheden ten aanzien van preventie en het herkennen van signalen van seksueel misbruik. 

Iva Bicanic is klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker. Ze werkt als hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht en is directeur-bestuurder van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld. Iva heeft verschillende behandelmethodieken voor slachtoffers van seksueel geweld ontwikkeld en promoveerde op het onderwerp verkrachting. Met Richard Korver schreef zij het boek Dicht bij huis voor ouders van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Samen met Miranda Freriks en Esther Verhees heeft zij in 2024 een boek geschreven voor slachtoffers van seksueel misbruik: Ik vraag dit voor een vriend(in), 123 vragen over seksueel misbruik

Pieter Boeke Lezing
De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd namens de Pieter Boeke Foundation door Opleidingsinstituut PPO in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

 

Ook in deze serie

Zie ook