Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Lentekriebels en andere hormonen

Sarah Burke, Jean-Christophe Billeter en Mirjam van Albada

Kun je er niet bij zijn maar wil je het niet missen? Volg hieronder de livestream!

De eerste bloemen steken de kop op en de vogels laten weer volop van zich horen: het is voorjaar! De toename van zonlicht zorgt voor een verschuiving in de hormoonhuishouding die allerlei biologische processen aanwakkert. Deze verandering vindt niet alleen plaats in de natuur, maar ook in onszelf. De ‘lentekriebels’ zorgen er mogelijk voor dat je je gemotiveerder voelt, en energieker. Maar, als hormonen dát kunnen, welke invloed hebben ze dan nog meer op ons gedrag?

In dit Kenniscafé zoomen we in op de moleculen die deze veranderingen in ons lichaam en gedrag veroorzaken: hormonen. Moderator Jetse Goris spreekt onder andere met neurowetenschapper Sarah Burke over hoe geslachtshormonen, zoals progesteron, oestrogeen en testosteron, het brein beïnvloeden. Met neurogeneticus Jean-Christophe Billeter duikt hij dieper in de wereld van feromonen: hoe beïnvloeden deze ‘communicatiemoleculen’ ons gedrag? Mirjam van Albada vertelt over haar werk als kinderarts-endocrinoloog in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het specialisme endocrinologie richt zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken. Wat kenmerkt een goede hormoonhuishouding, en wanneer gaat het fout?

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Animatie bij het Kenniscafé:

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met o.a. Michel Brink en Marije Elferink
Nederlands
Sporten, hoe doe je dat goed? Wat als je te maken krijgt met (herhaaldelijke) blessures? Wat kenmerkt toekomstige toppers? En kunnen we die kennis toepassen bij iedereen die in en door middel van sport het beste uit zichzelf wil halen?
Allert Bijleveld, Laura Govers en Mathijs Sanders
Nederlands

De Wadden, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed, is een beschermd natuurgebied; onvervangbaar, uniek en ‘eigendom van de hele wereld’ – net als het Great Barrier Reef en de Grand Can

Zie ook

Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Nederlands

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens?