Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Muggen en de ellende die ze veroorzaken

Bart Knols

Jeukende bulten en slapeloze nachten. Muggen drijven menigeen tot wanhoop. We verzinnen van alles om ons te wapenen tegen muggen, zoals knoflook eten en bier drinken, maar helpt dit eigenlijk wel? En waarom wordt de een altijd gebeten en de ander nooit? In de wetenschap wordt naarstig gezocht naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling. Deze aandacht heeft de mug voornamelijk te danken aan de levensbedreigende ziekten die ze kan overbrengen met het speeksel dat ze tijdens een bloedmaaltijd injecteert. Ondanks al deze mogelijke bestrijdingsmiddelen eist malaria nog iedere 30 seconden het leven van een Afrikaans kind. Hoe kan het dat de ziekte nog steeds haar grip heeft op Afrika? En moeten we ons in Nederland, met het veranderende klimaat en de toenemende globalisering, ook gaan wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen?

Bart Knols is medisch entomoloog, journalist en auteur. Hij is verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, is gasthoogleraar aan de Universiteit van Witwatersrand in Zuid Afrika en ontving in 2007 de Eijkman Medaille. In 2009 publiceerde hij het boek Mug: De fascinerende wereld van volksvijand nummer I.

Ook in deze serie

Zie ook

Wim 'Iceman' Hof en Matthijs Kox
Een medisch raadsel ontrafeld?
Nederlands
Twee uur lang in een bak met ijs zitten. Wat Wim Hof kan, is medisch gezien niet mogelijk.
Placeholder
Peter Barthel, Gert de Lange, Koos Duppen
Nederlands

Hoe worden sterren geboren? Wie ’s avonds naar de hemel tuurt en de zwarte velden tussen de sterren ziet, kijkt eigenlijk naar de kraamkamer van sterren en planeten.

Placeholder
Nederlands

2009 is het jaar van de sterrenkunde. Vierhonderd jaar geleden deed de Italiaan Galileo Galilei de eerste waarnemingen van het heelal met een telescoop.