Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Nog eentje dan...

De roes van verslaving
Arie Dijkstra, Ruud Kortekaas, Frank Brook

De meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen'. Maar wanneer gaat het over in verslaving? En kun je de kans op verslaving voorspellen aan de hand van karaktereigenschappen? 

Stoppen met roken, het is een van de bekendste goede voornemens. Toch lukt het veel rokers niet om echt onafhankelijk van sigaretten te worden. Stoppen is extra lastig omdat nicotine - net als andere verslavende middelen zoals drugs en alcohol - niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslavend is. Verslaving wordt in de hulpverlening vaak aangeduid met 'problematisch middelengebruik'. Die term geeft al aan dat middelengebruik niet altijd een probleem hoeft te veroorzaken. Sterker nog, de meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen' zonder zichzelf of anderen schade te berokkenen. Zo is sociaal drinken, gematigde en verantwoorde alcoholconsumptie, algemeen geaccepteerd. Tegelijkertijd is alcoholverslaving een van de meest ernstige en tegelijkertijd meest voorkomende psychische aandoeningen is.
Waarom raken sommige mensen verslaafd en anderen niet? Hoe zit het met gedragsverslavingen, zoals gokken, gamen en werk? Verslaafden worden vaak gezien als zwak en onverantwoord, mensen met weinig doorzettingsvermogen. Maar klopt dat stigma wel? En kan je de kans op verslaving voorspellen aan de hand van karaktereigenschappen?

Bart van de Laar spreekt met Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie en verslaving aan de Rijksuniversiteit Groningen, Ruud Kortekaas, neurowetenschapper bij UMCG/RUG en Frank Brook, senior onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

Interessante links
Artikel Kennislink Stoppen kun je leren
Artikel Kennislink Ex-verslaafden worden gezien als ‘gevaarlijk’
Website Verslavingszorg Noord Nederland (VNN)

 

 

 

 

 

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Pieter Nanninga, Dick de Boer en Menno Gerkema
Nederlands

In seculiere samenlevingen wordt geweld bestempeld als ‘zinloos geweld’, in naam van religie krijgt geweld wel betekenis.