Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Rousseau over authenticiteit en de vervreemde mens

Maarten Doorman

De hedendaagse mens verlangt naar authenticiteit. Tegelijk weten we dat daar niks van klopt en dat dat allemaal niet kan.

De hedendaagse mens verlangt naar authenticiteit. Of het nu gaat om natuurlijk voedsel, om het zoeken naar de echte cultuur in een ander land, of onze liefde voor het onbevangen kleine kind. We willen oprechte politici die zich niet verschuilen achter deskundigheid of mooie verhalen, Boer zoekt vrouw verraadt onze collectieve liefde voor het platteland en het echte leven, we houden van spontaniteit, leerlingen mogen niet meer gedwongen worden iets te leren en Facebook toont wie we echt zijn.
Tegelijk weten we dat daar niks van klopt en dat dat allemaal niet kan. Deze vervreemding kenschetst de mens van onze tijd en hij bestaat sinds Rousseau (1712-1778) een onderscheid maakte tussen de ideale natuur en een gecorrumpeerde cultuur. Vanaf die tijd is de mens in paradoxen verstrikt. Hoe heeft deze fascinerende filosoof en avonturier ons met zulke taaie paradoxen kunnen opzadelen?

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is Bijzonder hoogleraar kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn laatste boeken zijn Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007) en De romantische orde (2004).


Interessante links:
Filosofie.nl - Overal zie ik sporen van Rousseau
Website Maarten Doorman
 

Ook in deze serie

Zie ook

Met oa. debat toekomst vd student, muziek, bier en lekker(!) studenten-eten
Nederlands

Wat is de toekomst van de student van nu? Kom naar de Nacht van de Student en discussieer mee!

Placeholder
Ali Edelenbosch, Rik Herngreen, Hans van der Lans
Hoe wordt Nederland weer mooi?
Nederlands

Het Nederlandse landschap verrommelt, daarover bestaat zo ongeveer nationale consensus.