Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Sporten is onzinnig

Midas Dekkers

Een konijn sport niet. Die heeft wel wat anders aan zijn hoofd: “In medailles is alleen een ekster geïnteresseerd en eer kun je niet eten.” Mensen sporten wel: steeds meer en steeds intensiever. In veel scholen is de gymzaal groter dan de bibliotheek. Het is bioloog en schrijver Midas Dekkers een raadsel waarom de hedendaagse homo adidas zich afbeult en treitert in sportscholen, op atletiekbanen en voetbalvelden.
In zijn recente boek Lichamelijke Oefening fileert Dekkers de hedendaagse sportverdwazing. Haar oorsprong is verdacht. Religie, lichaamscultus, militarisme en de ongezonde wil tot boetedoening veroorzaakten de huidige sportbeoefening. Dekkers’ belangrijkste bezwaar tegen sporten is dat het wordt gezien en gestimuleerd als een gezonde bezigheid. Daar heeft Dekkers nog nooit een sluitend bewijs van gezien. In het land waar het meeste gesport wordt – de Verenigde Staten – wonen ook de meeste dikkerds en intensief sporten leidt eerder tot sportblessures dan tot een langer leven. Alle gezwoeg in sportscholen is overbodig en we zijn beter af als we af en toe naar het café of de boekhandel lopen.

Midas Dekkers is Nederlands bekendste bioloog. Hij studeerde biologie in Amsterdam en schrijft vanaf zijn studententijd. Hij was jarenlang verbonden aan het radioprogramma Vroege Vogels en heeft een flink aantal boeken op zijn naam staan, die geroemd worden om hun toegankelijkheid en stijl. Zijn handelsmerk is de ironische en meewarige kijk op mens en dier.

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Hanze Jeugdlezing
Lonneke van Duurling
Signaleren en bewijzen
Nederlands
Wat moet je doen als je als leerkracht of jongerenwerker vermoedt dat een kind thuis mishandeld wordt?
Placeholder
Gerald de Haan, Paul Luiten, Cees van der Schans
Nederlands

Waarom wordt de een huppelend tachtig en lijkt de ander bij vijftig al uitgeblust? Wat bepaalt of we gezond oud worden?