Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Bloedende harten

Popmuzikanten over het schrijven van songteksten

Het project gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen viert het 25-jarig bestaan met een klinkend programma over popmuzikanten en hun songteksten. Bekende popartiesten vertellen over het schrijven van liedteksten, het combineren van tekst en muziek en hun literaire inspiratiebronnen. Hoe schrijf je een aansprekende popsong?

Wat is het verschil tussen een liedtekst en een gedicht? En hoe muzikaal is de Nederlandse taal eigenlijk? Jan Douwe Kroeske en Leon Verdonschot gaan in gesprek met zeven schrijvers van de betere Nederlandstalige songteksten: Typhoon, Spinvis, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Freek de Jonge, Jan Rot en Ellen ten Damme.


Typhoon en Spinvis
Gespreksleider: Leon Verdonschot
scheiding-lezing
Datum: Maandag 13 september 2010
scheiding-lezing
Typhoon (Glenn de Randamie) schreef al op jonge leeftijd gedichten en rapteksten over de ongelijkheid tussen blank en zwart. Hij vertegenwoordigt een, in Nederland, zeldzaam type rapper: geëngageerd en sociaal betrokken, met persoonlijke teksten die een universele waarde hebben.
Spinvis (Erik de Jong) is een veelzijdige muzikant die onder anderen samenwerkte met Ingmar Heytze en Simon Vinkenoog. Dit jaar kreeg hij de Johnny van Doorn Prijs. "Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij", aldus het juryrapport.

Leon Verdonschot is journalist en schrijver.


Huub van der Lubbe en Stef Bos
Gespreksleider: Jan Douwe Kroeske
scheiding-lezing
Datum: Maandag 20 september 2010
scheiding-lezing
Als zanger en tekstschrijver van rockgroep De Dijk heeft Huub van der Lubbe verschillende hits op zijn naam staan, waaronder de debuutsingle ‘Bloedend Hart’. Naast muzikant is hij ook dichter en acteur. Dit voorjaar verscheen zijn derde bundel met liedteksten ‘Guichelheil’. 
Stef Bos begon in zijn studententijd als cabaretier en acteur en brak in 1991 door met het lied ‘Papa’. Hij heeft 12 albums op zijn naam staan, met Nederlandstalige en Afrikaanse liederen. Als eerste buitenlandse singer-songwriter kreeg hij in Zuid-Afrika een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek.

Jan Douwe Kroeske is programmamaker en presentator.


Freek de Jonge
scheiding-lezing
Datum: Maandag 27 september 2010
scheiding-lezing
Cabaretier, schrijver, acteur en zanger Freek de Jonge stond met Neerlands Hoop Expres aan de wieg van de Nederlandstalige rockmuziek. Als zanger trad hij op met de popgroep de Nits en in 1997 scoorde hij een nummer 1-hit met de Bob Dylan-cover ‘Leven na de dood’. Dit jaar verscheen na 32 jaar weer een studioplaat met twaalf intense liedjes: ‘Van A naar Z’.
Jan Douwe Kroeske in gesprek met Freek de Jonge.


Jan Rot en Ellen ten Damme
Gespreksleider: Leon Verdonschot
scheiding-lezing
Datum: Maandag 4 oktober 2010
scheiding-lezing
Jan Rot legde de eerste veertig jaar van zijn leven vast in driehonderd eigen liedjes, duizend columns en drie autobiografische romans. In het nieuwe millennium is hij vooral actief als zanger en vertaler van muzikale meesterwerken. Hij ‘hertaalde’ Bachs Mattheuspassie en Schuberts Winterreise, maar ook de rockopera’s Hair en Tommy.
Na drie albums in het Engels presenteerde ‘rockvamp’ en actrice Ellen ten Damme vorige jaar een Nederlandstalig album, met teksten van haar zelf en van dichter Ilja Leonard Pfeiffer: ‘Durf jij?’. In de liedjes op deze cd krijgt de beeldende poëzie van Pfeiffer zwierige handen en wervelende voeten.


2X FILM
Bob Dylan: No Direction Home
scheiding-lezing
Datum: Maandag 11 oktober 2010
scheiding-lezing
Schrijver Ronald Ohlsen selecteerde grote delen uit Martin Scorsese’s documentaire ‘No Direction Home’ (2005) over de beginjaren van Bob Dylan en bespreekt aan de hand van deze selectie de teksten van de beroemde zanger en schrijver.


Eminem: 8 Mile
scheiding-lezing
Datum: Maandag 18 oktober 2010
scheiding-lezing
De speelfilm ‘8 Mile’ (Curtis Hanson, 2002) geeft een semi-autobiografisch verslag van de jeugdjaren van hiphopartiest Eminem. De blanke rapper B-Rabbit probeert het respect van zwarte rappers te verwerven. Schrijver Ruben van Gogh analyseert in zijn inleiding de teksten van Eminem.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah en Arthur Japin.
De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.
 


Interessante links
Typhoon:
Website Typhoon
Wikipedia Typhoon
Fakkelteitgroep Het platform voor kwaliteitsgids over Typhoon

Spinvis:
Website Spinvis
Wikipedia Spinvis

Huub van der Lubbe:
Website Huub van der Lubbe
Wikipedia Huub van der Lubbe

Stef Bos:
Website Stef Bos
Wikipedia Stef Bos

Freek de Jonge:
Website Freek de Jonge
Wikipedia: Freek de Jonge

Jan Rot:
Website Jan Rot
Wikipedia Jan Rot

Ellen ten Damme:
Website Ellen Ten Damme
Wikipedia: Ellen Ten Damme

Leon Verdonschot:
Website Leon Verdonschot
Wikipedia Leon Verdonschot

Jan Douwe Kroeske:
Wikipedia Jan Douwe Kroeske

Ronad Ohlsen:
Wikipedia Ronald Ohlsen

Ruben van Gogh:
Website Ruben van Gogh
Wikipedia Ruben van Gogh

Bob Dylan:
Wikipedia ‘No Direction Home’

Eminem:
Wikipedia ‘8 Mile’

Zie ook

Brian Dunphy
House of Cards, Boyhood and the Audience Experience
English

Binge-watching, a lot of people recently did it (again) when they released the 3rd season of House of Cards this March.