Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
13:00 – 17:00
Locatie

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
Hooghalen
Nederland

Tickets
Regulier: €3,- met eigen vervoer; Studenten en SG-kortingspas: gratis met eigen vervoer. Kaarten incl. busvervoer zijn uitverkocht

Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork

Ad van Liempt

Let op: kaarten incl. busvervoer zijn uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten beschikbaar voor als u met eigen vervoer wilt komen. 

Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork. Na de oorlog kreeg hij tien jaar. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf.

SS-Obersturmführer Albert Gemmeker was charmant. Journalist en schrijver Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de ‘gentleman-commandant’, van wiens reputatie weinig overblijft. Van Liempt deed jarenlang onderzoek en las alle, vaak geheime dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met tal van betrokkenen in Nederland en Duitsland – zelfs met twee nog levende dochters van Gemmeker. Het resultaat is de verpletterende biografie van een sluwe schrijftafelmoordenaar: Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork. Een verhaal vol cynisme en machtsmisbruik, met daartegenover de peilloze tragiek van Gemmekers slachtoffers. 

Ad van Liempt werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte o.a. bij het NOS Journaal, NOS-Laat en NOVA en was mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Voor zijn gehele televisiewerk werd hij onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf en in 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van Liempt schreef talloze boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder De oorlog, Kopgeld en Aan de Maliebaan.

De lezing wordt gehouden bij de woning van de kampcommandant.

Rondleiding kamp Westerbork
Aansluitend op de lezing van Ad van Liempt is er een rondleiding over het kampterrein, die voert langs sporen, reconstructies en monumenten, en het verhaal van kamp Westerbork vertelt op de plek zelf.

Dit programma is georganiseerd i.s.m. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Programma
13:00 vertrek bus vanaf Centraal Station Groningen (bushalte bij de rondvaartboten)
14:00 lezing door Ad van Liempt
14:45 discussie met publiek
15:15 koffie en thee
15:30 rondleiding Westerbork
17:00 bus terug naar Groningen

NB: Ga je met eigen vervoer, dan begint de lezing om 14.00 uur. De parkeerplaats van Herrineringscentrum Kamp Westerbork ligt op enige afstand van het terrein zelf, daarom rijdt er een pendelbus van de parkeerplaats naar de ingang van het Herinneringscentrum. De laatste pendelbus vertrekt om 13.50 uur!

Meer informatie over de bereikbaarheid van Herinneringscentrum Kamp Westerbork vindt u hier.

Zie ook

Lotte Jensen
Nederlands

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Kerstvloed (1717), de Watersnoodramp (1953) of de vuurwerkramp van Enschede (2000).