Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
Groningen
Netherlands
Luisterlab
Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Heb je zin om te luisteren naar een muziekstuk dat 639 jaar duurt? Ervaar je de noise perikels van Maso Yamazaki als muziek? We luisteren het liefst naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Waarom is dat? En wanneer vinden we iets muziek? In zijn luisterlab nodigt muziekfilosoof en muzikant Tomas Serrien je uit om een rijkdom aan geluiden te ontdekken en zo beter te begrijpen wat het betekent om muziek te ervaren. In welke mate bepalen culturele patronen ons luistergedrag?
In een lezing over luisterverwachtingen laat Serrien zien hoe je deze verwachtingen zelf kan beïnvloeden. Zo leer je op een andere manier luisteren naar muziek die je misschien storend, stil, vreemd, lawaaierig, langdradig, lelijk of ongemakkelijk vindt. Met een live uitvoering van een klassieker uit de minimal music, Mimisha van Philip Glass door het Kamerorkest van het Noorden, ervaar je of je door het lab van Serrien anders luistert en ga je in gesprek over je ervaring.
Tomas Serrien studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij specialiseerde zich in muziekfilosofie. In 2015 won hij de Geert Grote Pen, een scriptieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige masterproef in de wijsbegeerte. Zijn scriptie vormde de inspiratie voor zijn debuutboek Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring (2017). In zijn nieuwste boek Hoor. Of is dat geen muziek? (2022) bespreekt hij hoe bepaalde verwachtingen onze muziekervaring beïnvloeden aan de hand van een brede waaier muziekstukken.
Het Kamerorkest van het Noorden is een professioneel, jong, internationaal en dynamisch ensemble gevestigd in Groningen.
Let op: beide luisterlabs zijn (op de muzikale performance na) hetzelfde!
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Soundsofmusic, festival voor nieuwsgierige oren.