Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Outbreak

Werken antibiotica nog?
Oscar Kuipers, Hajo Grundmann, Willem Velema

Sommige ziekteverwekkende bacteriën zijn inmiddels resistent tegen de sterkst werkende antibiotica. Wat zijn de gevaren van resistentie? En zijn er manieren om antibioticagebruik beter te controleren of te vervangen door een ander medicijn?

Bij een bacteriële infectie krijg je al gauw een antibioticumkuur voorgeschreven. Het is natuurlijk fijn dat we zo’n ‘wondermiddel’ hebben, dat menig mensenleven heeft gered. Sinds de ontdekking van penicilline begin vorige eeuw zijn antibiotica uitgegroeid tot een van de meest gebruikte geneesmiddelen wereldwijd. Maar dit zorgde ook voor een toenemende resistentie van bacteriën tegen bepaalde antibiotica. De laatste jaren zien we steeds vaker infecties die worden veroorzaakt door resistente bacteriën. Vanwege dit gevaar schrijven Nederlandse huisartsen deze geneesmiddelen minder vaak voor, maar aan de andere kant is de veehouderij juist een grootgebruiker van preventieve antibiotica geworden.  Een outbreak van een ziekte waartegen we geen werkend antibioticum meer hebben is geen onrealistische doomscenario meer. Hoe erg is de situatie rond antibioticaresistentie? Wat voor maatregelen kunnen er worden genomen? En zijn er wetenschappelijke oplossingen om antibioticagebruik beter te controleren of te vervangen door een ander medicijn?

Alex van den Berg spreekt met Oscar Kuipers, hoogleraar moleculaire genetica en synthetische biologie aan de RUG, over het creëren van synthetische peptiden en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, met Hajo Grundmann, hoogleraar medische microbiologie aan het UMCG/RUG en epidemioloog aan het RIVM, over het Europese onderzoek naar antibioticaresistentie en het ontwikkelen van richtlijnen voor infectiepreventie, en met Willem Velema, Phd-student organische chemie aan de RUG, over de ontwikkeling van een antibioticum die je kunt activeren met behulp van licht.

Interessante links
RUG.nl - medewerkerspagina Oscar Kuipers
RUG.nl - Nature Chemistry: Groningen chemists develop switchable antibiotic (Persbericht 13 september 2013)
Youtube.com - Unifocus24 - De zoektocht naar nieuwe antibiotica, met Oscar Kuipers
Groene Amsterdammer.nl - Antibiotica en antibioticaresistentie: synthetische biologie als oplossing
DvhN.nl - Alarm over stijging antibiotica-resistentie Europa, met Hajo Grundmann (13 november 2013)
Trouw.nl - RIVM geeft Klebsiella-test aan Nederlandse ziekenhuizen, met Hajo Grundmann

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Pre-Premiere screening of
With an introduction and Q&A by Tom Postmes
The Stanley Milgram Story
English

In 1961, famed social psychologist Stanley Milgram conducted a series of radical behavior experiments that tested ordinary humans willingness to obey authority.

Placeholder
Jan, Jan jr. en Bas Blokker
Nederlands

De Bijbel is het bestverkochte boek aller tijden, maar is ook altijd terug te vinden op de lijsten van minst gelezen boeken.