Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€7,50 / 5,- met SG-kortingspas en voor studenten

Pleidooi tegen enthousiasme

Als waarheid een kwestie van smaak wordt
Coen Simon

We kunnen alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel. Niet waarheid, maar enthousiasme is het overtuigingsmiddel. Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift. Want terwijl enthousiasme viraal gaat, trekt waarheid aan het kortste eind.    
Coreferent is filosoof Hans Harbers.

Coen Simon is filosoof en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC Handelsblad, Trouw en De Correspondent ontzenuwt hij hedendaagse dogma's en cliché's. Van hem verschenen onder meer Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. In 2012 won hij de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.' 

Hans Harbers was tot voor kort werkzaam aan de Faculteit Wijsbegeerte, Rijksuniversiteit Groningen. Specialisme: Filosofie van Wetenschap, Technologie & Samenleving. Daarnaast is hij actief in het publieke domein als gastspreker, dagvoorzitter, en moderator.

Nieuw Licht
Het publieke debat is met de komst van sociale media ingrijpend veranderd. De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor de lancering van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht werpen de scherpste hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht op onze tijd.

Foto ©Harry Cock

Also in this series

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Frank Koerselman
Nederlands

Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen.

See also

sara kee
Reis! Alleen op de wereld
Nederlands

Alleen reizen geeft het ultieme gevoel van vrijheid, maar je wordt ook met jezelf gconfronteerd, ervaarde filosoof en schrijver Sara Kee.