Overslaan en naar de inhoud gaan

Lees- kijk en luistertips voor Noorderzon

Nederlands

Ook dit jaar staat Studium Generale Groningen traditiegetrouw op Festival Noorderzon. Drie keer nemen we de Pollux-tent in het Noorderplantsoen over met verrassende programma’s die je op andere gedachten zullen brengen. Om je optimaal voor te bereiden - en om vakantieverveling tegen te gaan - hebben we de sprekers van de verschillende programma’s gevraagd om aanraders voor de tussentijd: van boeken tot podcasts en van muziek tot film.

Kunnen mensen monsters worden?
We beginnen Noorderzon met de lezing Mens of Monster van Alette Smeulers op dinsdag 27 augustus. Hoe kan het dat soldaten in een oorlog soms oorlogsmisdadigers worden? Waarom gebeurt dat bij de een wel en de ander niet? Zelf doet Alette al jaren onderzoek naar dit fenomeen, zoals te lezen is in haar recent verschenen boek Perpetrators of Mass Atrocities: Terribly and Terrifyingly Normal? (2024). In de podcast Terribly and Terrifyingly Normal? praat ze met verschillende experts verder over onderwerpen als genocide, altruisme, het verschil tussen man en vrouw en de begrippen goed en kwaad. Smeulers tipt ook het boek Doodgewone mannen van Chrisopther R. Browning (2020). In 1942 werkte een politiebataljon mee aan de deportatie van Joden in Polen. Hoe kan het dat dit groepje doodgewone mannen in staat was om hieraan mee te werken? Ook niet te missen in dit rijtje is de film The Zone of Interest, over het privéleven van de kampcommandant van Auschwitz, Rudolf Hess en zijn familie. De film laat zien hoe mensen zichzelf buiten de moraliteit plaatsen: is het een strategie om met gruwelijkheden om te gaan of ontbreekt het hen aan empathie?

Dat is mien laand: over streektaal, regiogevoel en meer
Ook op Noorderzon dit jaar: in de talkshow Dat is mien laand (donderdag 29 augustus) onderzoekt drummer van Rooie Rinus en Pé Daalemmer Jetse Goris met zijn gasten Fieke Gosselaar, Maarten Zwiers en Arjan Sterken de regionale identiteit. Arjan Sterken is als taalcoach en folklore-expert betrokken bij de Nedersaksische horrorfilm Witte Wieven. Dankzij hem werd de film in het Nedersaksisch gesproken. Wil je meer weten over het Nedersaksisch taalgebied? Luister dan naar de podcast De Nedersaksen, over, van en met Nedersaksen door Hendrik Jan Bökkers (bekend van De Bökkers en Jovink en de Voederbietels) en Albert Bartelds. Luister je liever wat muziek? In de podcast De Laidjestoavel maak je kennis met Groningse artiesten en ontdek je waar zij hun inspiratie vandaan halen, waarom ze in het Gronings zingen en nog veel meer. De podcast Wonderlaand: Stories from Groningen is gemaakt door PhD-studenten Hedwig Sekeres en Agustín De Julio. Groningen is meer dan het gaswinningsgebied: ze laten internationals kennismaken met de rijke geschiedenis en cultuur van de noordelijke provincie. 

Streekromans
Daarnaast zijn er ook heel wat romans die zich afspelen in Nedersaksenland, zoals Nanne Teppers De Eeuwige Jachtvelden, Tommy Wieringa's De Heilige Rita (2017), Gijs Wilbrinks De Beesten (2022), De Kinderen van het Ruige Land (2023) van oud-Gastschrijver Auke Hulst en natuurlijk Het Land Houdt van Stilte (2018) door Fieke Gosselaar. Deze boeken zijn niet in streektaal geschreven, maar ze geven wel een sfeerbeeld van het gebied.

Twijfelen in de wetenschap
Het Twijfelachtige Spektakel door theaterduo Sjors en Ruud met hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Niels Taatgen sluit ons programma op Noorderzon op zaterdag 31 augustus af. Welke rol speelt twijfel in de wetenschap? En welke rol speelt twijfel in het vakgebied van Niels Taatgen? Moeten we bijvoorbeeld op de rem trappen als het gaat om de toepassing van AI of moeten we de vooruitgang vooral niet belemmeren? Wil je meer weten over welke rol twijfel heeft gespeeld in baanbrekende ontdekkingen in het verleden? Kijk dan de lezing Strijd, twijfel of zekerheid? door Sociaal Wetenschapper Jaap Bos van onze Studium Generale-collega’s van Universiteit Utrecht.

We wensen je een fijne zomer en kunnen niet wachten om je te zien op Noorderzon!

 

05-07-2024

Zie ook

Placeholder
Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema
Nederlands

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema – moet je gezien hebben.

Programma | Programme

Wat is het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen?