Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
15:00 – 16:15
Locatie

Pollux, Noorderzon
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Dat is mien laand

UITVERKOCHT!
Fieke Gosselaar, Maarten Zwiers en Arjan Sterken

‘Dikke bak met biet’n!’, d’Olle Grieze of ‘Het Gras van het Noorderplantsoen’: waar denk jij aan bij Groningen? De eigen taal, streekproducten, plaatselijke gebruiken, muziek, podcast en film; de regionale identiteit staat weer volop in de belangstelling. Waarom? Omdat het zonde is dat de eigen taal en cultuur verloren gaan? Of zijn er nog andere verklaringen voor deze ontwikkelingen? Drummer van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, Jetse Goris, onderzoekt met zijn gasten de regionale identiteit. 

Wat is eigenlijk een regionale identiteit? Hoe ontstaan deze karakteristieke kenmerken? Jetse Goris ontvangt onder andere streektaalconsulent Fieke Gosselaar, die een cursus Gronings maakte voor de Rijksuniversiteit Groningen. Religiewetenschapper Arjan Sterken (Radboud Universiteit Nijmegen) legt uit wat volksverhalen - van heksen tot borries en van witte wieven tot aulken - vertellen over onszelf en de plak waar we wonen. Ook historicus en onderzoeker Nedersaksische cultuur en geschiedenis Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) schuift aan. Hij legt uit dat regionale identiteit niet los kan worden gezien van mondiale processen en invloeden van buitenaf. Muzikant Krzysztof Groen speelt tijdens de talkshow twee liedjes - in het Gronings!

Dit programma is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.


In de filmcontainer: Witte Wieven
Naast het programma 'Dat is mien laand' besteden we nog meer aandacht aan regionale cultuur op Noorderzon! In samenwerking met Noorderzon, de VPRO en Groninger Archieven presenteren we de film Witte Wieven. Religiewetenschapper Arjan Sterken, die ook spreekt in het programma 'Dat is mien laand', was betrokken bij het totstandkomen van de film.

De folkloristische horrorfilm Witte Wieven is gesitueerd in de middeleeuwen. Frieda woont in een arme, godvrezende gemeenschap waar de mannen het voor het zeggen hebben. Vrouwen zijn alleen goed om kinderen te krijgen, en laat dat nu precies zijn wat Frieda niet voor elkaar krijgt. Op aanraden van de lokale priester voert ze een ritueel uit om te kijken of ze vruchtbaar is, maar dan wordt ze belaagd door dorpsgeilaard Gelo. Ze vlucht het bos der dwalingen in, de plek waar de mistduivels leven en waar geen vrouw ooit uit teruggekeerd is. Wanneer Frieda toch weer in het dorp arriveert, worden haar geloof en dat van haar vijandige dorpsgenoten danig op de proef gesteld. 

Tijden: 16.00 / 19.00 / 20.30 uur
Duur: 61 minuten

Kaarten voor deze voorstelling zijn alleen tijdens het festival op de dag zelf verkrijgbaar bij de filmcontainer voor € 7,-. 
Let op: hier kan je alleen pinnen.

Locatie: Containereiland Noord – Noorderplantsoen, Noorderzon


Meer films zien op Noorderzon? Ga naar de Filmcontainer op Noorderzon: de archiefsessies. Laat je elf dagen lang verrassen door audiovisueel archiefmateriaal en door wat makers, onderzoekers en muzikanten ermee doen. Het programma bestaat uit (voor)vertoningen van films, nagesprekken met makers, live muziek bij oud filmmateriaal, een ‘popcast’ over historische geluids- en radiofragmenten, en meer… Kijk voor het volledige Filmcontainerprogramma op de website van Groninger Archieven.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Naema Tahir, met reacties van Elsbeth Etty en Larissa Pans
De emancipatoire sensualiteit van de moslima
Nederlands

In het sprookje Maagdensteeltje uit de bundel Groenkapje en de bekeerde Wolf  beschrijft Naema Tahir het verhaal van een meisje dat opgevoed wordt door twee moeders; een we

Placeholder
Willem Smink, Piet Pellenbarg, Annet Jantien Smit, Peter Verschuren ea.
Het Grote Markt debat
Nederlands

De Grote Markt is de huiskamer van Groningen. Maar wel een huiskamer met een paar lelijke wanden.