Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

De fatale val

Over sportblessures met ingrijpende gevolgen
Dr. Rienk Dekker

Sport is gezond, luidt het gezegde. Wie regelmatig beweegt, blijft beter in conditie. Maar sporters lopen ook serieuze risico's. Verdraaide duimen, gebroken ledematen, maar ook een gescheurde milt of ander ernstig inwendig letsel, een schedelbasisfractuur of een dwarslaesie kunnen het gevolg zijn. Dr. Rienk Dekker, revalidatiearts in het Academisch Ziekenhuis Groningen, deed onderzoek naar de gevolgen van sportletsel. Sportbeoefening blijkt een behoorlijk riskante bezigheid. Een op de vijf patiënten die de spoedopvang van het AZG bezoeken heeft letsel opgelopen bij het sporten. Opvallend is dat het sporten bij vrouwen vaker uitloopt op handicaps en lichamelijke beperkingen dan bij mannen.

De meest riskante sport is het paardrijden, op afstand gevolgd door  voetballen en skiën. De verwondingen als gevolg van het paardrijden zijn vaak ernstiger dan van andere sporten. Een op de vijf gewonde paardrijders wordt opgenomen in het ziekenhuis. Bij andere sporten is dat opnamepercentage nog geen 8 procent. Ook de nasleep van een paardrij-ongeluk is ingrijpender dan bij andere sportletsels. Van de patiënten die bij Dekker in het ziekenhuis zijn opgenomen had 30 tot 40 procent na 5 jaar nog allerlei klachten. Een kwart van hen sportte na vijf jaar niet meer en één op de tien was zelfs blijvend arbeidsongeschikt.

De gevolgen van sportletsels moeten niet worden onderschat. Sporters zijn over het algemeen jong en zitten veelal midden in het arbeidsproces. Langdurig letsel heeft ingrijpende gevolgen voor hen en voor de samenleving, zeker wanneer het gaat om blijvende lichamelijke beperkingen en handicaps. Het opgelopen letsel betekent een aanslag op de kwaliteit van het leven en bovendien een langdurig ziekteverzuim. In de verzekeringswereld gaan al stemmen op om actieve sporters meer premie te laten betalen.

Rienk Dekker (1960) studeerde geneeskunde en volgde de opleiding tot revalidatiearts in Groningen. In mei 2004 promoveerde hij op een onderzoek naar de langdurige gevolgen van sportletsels. Dit onderzoek is het resultaat van een samenwerkingsverband van de disciplinegroep Revalidatie, de afdeling Chirurgie/Traumatologie en het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken. Dekker werkt als revalidatiearts en chef van de polikliniek bij het Centrum voor Revalidatie van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Jonge Doctors is een lezingenserie van Studium Generale waarin recent gepromoveerde onderzoekers verhalen van het hoe en waarom van hun onderzoek. Over de aanleiding en de aanpak, de resultaten en conclusies maar ook over de uitdaging en passie. Eens per maand, op de maandagmiddag, neemt een jonge doctor het woord over een baanbrekend, aansprekend, oorspronkelijk of opvallend proefschrift.

Ook in deze serie

Placeholder
Winnie Gerbens-Leenes
Kritische consument eet duurzaam voedsel
Nederlands

Westerse mensen hebben steeds meer te besteden. Het gevolg is dat ze anders zijn gaan eten en drinken: meer vlees, zuivelproducten, koffie, wijn en bier.

Placeholder
Dr. Marije Elferink-Gemser
Sporttalent langs de meetlat
Nederlands

‘Dat wordt een toppertje!’ De leken langs de lijn denken het al vroeg te weten. Dit voetballertje of die jonge hockeyster gaan het later helemaal maken. Mooie speculaties.

Zie ook

Placeholder
Tony Clunn
Discovering the Varus Battlefield (9 AD)
English

Exactly 2000 years ago, Germanic tribes led by Arminius (‘Herman’) ambushed and destroyed three Roman legions led by Publius Quintilius Varius.