Er is weer niks op de tv
De Nederlandse tv-kijker is in verwarring. Wat heeft de nationale treurbuis hem of haar nog te bieden? Het voetbal is verkocht aan de commerciëlen. Talpa plukt enkele succesnummers van andere omroepen bij elkaar en vertoont vooralsnog weinig nieuws. De NPS - Neerlands hoop in deze bange dagen, met kwaliteitsprogramma’s als NOVA en Buitenhof - moet binnenkort het veld ruimen. Je zapt je nu al rot, wat moet dat de komende jaren worden?
Het kabinet schetst in de nota ‘Met het oog op morgen’ de contouren van een nieuw publiek bestel. Meer onderlinge profilering en concurrentie zijn nodig. Maar, betoogt staatssecretaris Medy van der Laan op hoge toon, dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van succesvolle samenwerkingsprojecten. Op papier staat het prachtig: nieuws en verdieping, kunst en cultuur bij de publieke omroep, amusement en infotainment bij de commerciëlen. Maar het gevaar is dan wel levensgroot dat de commerciëlen de omroepmarkt overnemen en de publieken alleen nog in de marge kunnen rommelen.
Wat staat de Nederlandse tv-kijker de komende jaren te wachten? Kan het publieke bestel in de slag met de commerciëlen het hoofd boven water houden? Moet de Nederlandse overheid niet veel meer investeren in een echte kwaliteitszender à la de BBC? Betekent de groei van de commerciëlen per definitie vervlakking of kunnen er juist ook kwaliteitsimpulsen uit de markt komen?
Kortom, wie kijkt er over pakweg vijf of tien jaar nog tv? Is de tv dan nog een collectief haardvuur of meer een à la carte menu zoals internet?
Over de toekomst van de Nederlandse tv discussiëren Lennart van der Meulen - netcoördinator van Nederland 3, Fadime Örgü - VVD-mediawoordvoerder in de Tweede Kamer, Anna Visser - directeur van LLiNK, de nieuwe omroep, RUG-mediahistoricus dr. Huub Wijfjes en Hans Beerekamp - tv-recensent NRC Handelsblad.
De discussie wordt geleid door RUG-filosoof Hans Harbers. Plezierdichter Koos Dijksterhuis geeft zijn kijk op het Nederlandse tv-aanbod.
Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep -Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre foor Development Studies van de RUG en debatcentrum Waag.