Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:30 – 22:00
Locatie

Usva
Munnekeholm 10
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Waakhond of schoothondje

Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?
Rob Siebelink, Bridget Spoor e.a.

Van een liveblog over studentenprotesten tot een artikel over niet-werkende labs in het hypermoderne en peperdure Feringa Building op Zernike: in de UKrant vind je het laatste nieuws uit en over de academie. Informerende stukken over de lievelingsplekken van de student-redacteur, maar ook kritische artikelen over misstanden. Juist daarom is een onafhankelijk universiteitsblad van belang: daarin wordt niet alleen gepubliceerd wat leuk is om te vertellen, maar ook wat de afdeling communicatie soms liever binnenskamers houdt.

Bij deze bladen werken professionele journalisten, die het nieuws en de ontwikkelingen in de academie kritisch volgen en er onafhankelijk over publiceren. Gek genoeg worden ze ook grotendeels betaald door de instelling waarover ze schrijven. Kan dat eigenlijk wel? Kun je kritische en soms gevoelige stukken publiceren over de instelling waarvan je afhankelijk bent? En is het waar – zoals de Volkskrant eind 2023 schreef – dat de journalistieke vrijheid van universiteitsbladen in toenemende mate onder druk staat?

In deze Let’s Ask gaat Laurent Jensma in gesprek met Rob Siebelink, hoofdredacteur van de UKrant, Bridget Spoor, redacteur bij Cursor, historicus Annelies Noordhof-Hoorn e.a. over de stand van de universitaire pers.

In samenwerking met UKrant, USVA en Stevin Centre for History of Science and Humanities, Vrije Universiteit Amsterdam.

Tijdens deze avond wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van de bundel De stem van de universiteit: Universitaire pers sinds de late negentiende eeuw (Hilversum: Verloren, 2024), redactie: Ab Flipse, Dorien Daling en Annelies Noordhof-Hoorn. 

Ook in deze serie

Zie ook

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.

Douwe Draaisma, Loes Damhof, Jennifer Wichers, Tim Runia e.v.a.
Nederlands

Speeddaten, studententheater, improv comedy, singer songwriters, hippe bands, expositie, eten, drinken en feest!

Discussieleiders: Rick van der Kleij en Rosa Timmer
Verkiezingsdebat gemeenteraad 2010
Nederlands

Woensdag 3 maart 2010 mogen we weer naar de stembus. Ook in Groningen kiezen studenten en stadjers een nieuwe gemeenteraad.