Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

online
Nederland

Tickets
Gratis (aanmelden verplicht)

Creativiteit, verbeelding en ontwikkeling

Gerrit Breeuwsma - online

Vanwege de aangepaste coronamaatregelen vindt dit programma online plaats. Heb je al een ticket gekocht? Dan ontvang je bericht over restitutie en sturen we je de link. Nog geen ticket en wil je het online bijwonen? Meld je dan hier aan!

Vraag kinderen van vijf of zij kunnen tekenen en ze zeggen allemaal: “Ja!”. Vraag het twaalfjarigen en het blijft vaak angstvallig stil. Hoe kan een ‘alledaags talent’ dat bij jonge kinderen zo ruimschoots aanwezig is in de loop van de ontwikkeling verloren gaan? Wat zegt dit over de omgang met ontwikkeling van creativiteit en verbeelding in het onderwijs en de maatschappij? Zijn we inderdaad steeds meer gericht op doelmatigheid en is er geen ruimte voor verbeelding? Op school en vaak ook thuis leer je immers binnen de lijntjes kleuren, maar werkt dat niet juist averechts? Wat kan het onderwijs doen om de ontwikkeling van verbeelding en creativiteit te stimuleren?

Gerrit Breeuwsma is als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert onder andere over de theorie en geschiedenis van de ontwikkelingspsychologie. Een recente boekpublicaties is Allemaal autistisch. Tussen hulp, hoop en hype (2019).

Dit programma stond eerder gepland voor november 2020. Had je tickets voor de eerdere editie? Dan ontvang je hierover bericht.

Ook in deze serie

Barend van Heusden - geannuleerd
Kunst, ook in tijden van corona
Nederlands

Helaas gaat de lezing van Barend van Heusden niet door wegens omstandigheden. Heb je je al aangemeld? Dan ontvang je z.s.m. bericht.

Zie ook

Over creativiteit en de kracht van kunst

De uitbraak van het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit en het sluiten van musea, concertzalen en theaters vraagt ons om alternatieve manieren om kunst te ervaren.

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?

Nigel Hamilton
The Empire strikes back?
English

The twentieth century has been called 'the American Century', and award-winning biographer Nigel Hamilton now gives us the lives of the twelve men who presided over America's im