Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

De onzin van het moderne management

Arjen van Witteloostuijn

Over de plaats van management in moderne organisaties is onrust ontstaan. De kritiek op het moderne management neemt toe, zowel in de private als de publieke sector. Het argument is dat we te veel managers hebben, dat ze vooral in de weg lopen, en dat ze te veel verdienen. Het gevolg is dat managers meer kosten dan ze opleveren. Ze bedenken nieuwe structuren; ze gaan tot mislukken gedoemde expansieavonturen aan; ze komen aanzetten met nieuwe regels ten behoeve van procesverbeteringen; ze introduceren allerlei prestatiemetingen; ze vragen 'consultants' om reorganisatieadviezen; ze vergaderen over van alles en nog wat; ze sturen iedereen op een coachingscursus; et cetera. Kortom: het personeel heeft vooral last van ze.

Snijdt deze kritiek hout? In deze lezing wordt de rol van het moderne management kritisch tegen het licht gehouden. Verschillende managementmythen zullen worden ontkracht. Ook voor managers geldt: schoenmaker hou je bij je leest en in de beperking toont zich de meester.

Prof.dr. A. van Witteloostuijn is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar strategie aan de Britse University of Durham. Daarnaast is hij lid van de Raad van Economische Adviseurs (REA) van de Tweede Kamer en columnist bij het Algemeen Dagblad.

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Placeholder
Sibrand Poppema, Trienke Drijfhout, Ning Ding
The Importance of Student Exchange
English

At the beginning of every semester, we see lots of Chinese students arriving in Groningen, with huge suitcases filled with their dreams and ambitions.