Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,-/ gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

De waarde van werk

René ten Bos

Werk zal nooit helemaal verdwijnen, maar veel werk dat we nu kennen wel. De vraag waarom mensen eigenlijk zouden willen werken zullen we moeten herzien. 

Werk is sterk verbonden met inkomen, maar ook met eigenwaarde en identiteit. De voortrazende technologisering zorgt ervoor dat steeds meer taken gedaan kunnen worden door computers of door mensen elders in de wereld, met een ont-waardering van werk als gevolg. Er is een paradox ontstaan tussen de huidige flexibiliteitseisen op de arbeidsmarkt en de toenemende bureaucratie als gevolg van vergaande informatisering en mechanisering. Wat zijn de consequenties van robotisering op werk zoals we dat nu kennen?  Kan werk in de toekomst gered worden uit de klauwen van de bureaucratie? Heeft de technologisering en bureaucratisering ook positieve effecten?

René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen in Nijmegen. Hij schreef onder meer 'Bureaucratie is een inktvis', een boek, dat de prijs kreeg voor het beste filosofieboek van 2015. Tevens is hij columnist voor Het Financieel Dagblad.

Ook in deze serie

Zie ook

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Placeholder
Gerrit Breeuwsma
Pleidooi voor lichtzinnigheid in opvoeding en onderwijs
Nederlands

‘Het kind niet met rust laten, is de grootste misdaad der tegenwoordige opvoeding’, schreef de Zweedse pedagoge en activiste Ellen Key in haar beroemde boek De eeuw van het