Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

House of Connections
Grote Markt 21
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Dieren voor het gerecht

Terug naar de Middeleeuwen?
Sven Gins

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat. Recent ontstond felle internationale discussie over de mogelijke terdoodveroordeling van een beer die een Italiaanse jogger doodde. Toch zijn dierenrechtszaken geen nieuwe trend: al in de Middeleeuwen werden dieren met regelmaat strafrechtelijk vervolgd, verbannen, of geëxecuteerd nadat ze mensen aanvielen, verwonden of op andere manieren hadden benadeeld. Wat vertellen deze middeleeuwse en hedendaagse rechtszaken ons over de relaties tussen mens en dier, en hoe relateren ze aan actuele discussies over dieren- en natuurrechten? Maken we nu weer een beweging terug naar de Middeleeuwen?

Cultuurhistoricus Sven Gins (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt meer-dan-menselijke geschiedenis via middeleeuwse beestenboeken, dierlijke robots, en dierenrechtszaken. Hij doceert bovendien over de terugkeer van middeleeuws gedachtengoed in moderne populaire cultuur zoals televisie en videogames, en hij ontwikkelt momenteel MONSTRVM, een bordspel over middeleeuwse beesten, in samenwerking met middelbare scholen en erfgoedinstellingen.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Ook in deze serie

Karène Sanchez-Summerer, Pieter Nanninga and Karim El Taki
English

All eyes are currently focused on Israel and Gaza. The ‘Gaza war’ that erupted after October 7th is stirring intense emotions far beyond the Middle East.

Peter Barthel en Sjoerd Griffioen
Nederlands

In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de zevenjarige Anco, met de vraag: ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?’.

Zie ook

Andrew Keen
How Social Media are Disorientating Us
English

The ‘cult of the social’ is jeopardizing both our individual privacy and liberty.

Placeholder
Overleven op het topje van de aardbol
Nederlands

De noordpunt van de aarde bestaat uit een uitgestrekte oceaan omgeven door land.