Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Kinderhandel in voetballand

Iwan van Duren, Jesse van de Woenstijne

Voetbal is, zeker in de Derde Wereld, veel meer dan vermaak alleen. Het biedt arme jongeren perspectief en leidt de aandacht af van de dagelijkse ellende. In het nastreven van de grote droom, een contract bij een grote club, nestelen de jongens zich onbewust in de schimmige netwerken van spelersmakelaars. Carlos Villegas is het grootste talent van de Argentijnse voetbalclub CJA Salta. Op een dag wordt hij aangesproken door een scout van een grote club uit hoofdstad Buenos Aires. De scout belooft hem een lucratief contract en de jongen besluit zijn kans te grijpen. De 15-jarige Carlitos neemt afscheid van zijn vrienden en familie en verlaat zijn dorp. Eén halte voor het realiseren van zijn grote droom stapt hij voor de eerste en laatste keer in de bus naar de Argentijnse hoofdstad. Nooit heeft iemand meer iets van hem vernomen. De club waar hij op proef is geweest vond hem niet goed genoeg en stuurde hem weg. Zijn familieleden beschikken niet over de financiële middelen om hun verloren zoon te zoeken. Tot op de dag van vandaag weet niemand waar hij is.Voetbal is, zeker in de Derde Wereld, veel meer dan vermaak alleen. Het biedt arme jongeren perspectief en leidt de aandacht af van de dagelijkse ellende. In het nastreven van de grote droom, een contract bij een grote club, nestelen de jongens zich onbewust in de schimmige netwerken van spelersmakelaars. Gerenommeerde Europese clubs verlagen zich door, via louche makelaars, minderjarige spelers te contracteren. Zodra een voetballer niet voldoet, wordt hij zonder pardon weggestuurd of volledig aan zijn lot overgelaten. De gevolgen zijn catastrofaal. Ook binnen Europa worden minderjarige voetballers verleid om zaakwaarnemers in de arm te nemen. Spelersmakelaars verdienen grof geld aan deze kinderhandel, die inmiddels in de Tweede Kamer is aangekaart. Wereldvoetbalbond FIFA denkt de oplossing in handen te hebben door alle licenties van spelersmakelaars in te trekken. Maar ontstaan er dan niet nóg grotere misstanden waarvan talentvolle jeugdvoetballers de dupe worden? Hoe kunnen minderjarige voetballers beschermd worden tegen de invloeden van spelersmakelaars en grote clubs?

Iwan van Duren werkt als onderzoeksjournalist voor Voetbal International en heeft een wekelijkse videocolumn op VI.nl. Samen met co-auteur Marcel Rözer won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2008 (‘Voetbal in een vuile oorlog’ over het WK van 1978 in Argentinië) en schreef hij een biografie van Guus Hiddink.

Jesse van de Woestijne deed als student sportstudies aan de Hanzehogeschool onderzoek naar de handel in jeugdvoetballers in en vanuit Argentinië.

Interessante links
De Wereld draait door: Iwan van Duren over AZ en Scheringa
De buitenspeler: Boeken over grote coaches

Ook in deze serie

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.

Zie ook

Carla Roos, Kasper Hendriks en Diederik Roest
Nederlands

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk.

Janine Janssen. Coreferent: Wim Huisman
Vrouwen en eergerelateerd geweld
Nederlands

Eergerelateerd geweld – geweld om de familie-eer te beschermen – klinkt voor de meeste mensen wellicht als een exotisch verschijnsel, maar het komt ook in Nederland voor.

Peter Gøtzsche
Look up the Evidence Yourself
English

What is best thing to do when you’re feeling ill? In the time of internet and information overload, it is awfully difficult to tell who, or what to trust for medical advice.