Overslaan en naar de inhoud gaan

Noam Chomsky

Rector Magnificus Frans Zwarts

Als er één wetenschapper is die voldoet aan het beeld van de intellectueel die zich ook voor maatschappelijke kwesties interesseert, dan is het wel Noam Chomsky (1928). Deze Amerikaanse taalwetenschapper is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn aanhoudende kritiek op de Amerikaanse buitenlandse politiek – vanaf Vietnam via El Salvador, Nicaragua en Oost-Timor tot en met de twee Golfoorlogen, 11 september, het neoliberalisme en de globalisering.
Maar ook op zijn vakgebied is Chomsky een grote naam. Chomsky zocht een verklaring voor het gemak waarmee kinderen in luttele jaren een razend ingewikkeld systeem als hun moedertaal onder de knie krijgen. Volgens Chomsky bezit ieder mens een aangeboren taalvermogen – de Universele Grammatica, bestaande uit een beperkte set grammaticale regels en een beperkte verzameling basisuitdrukkingen – dat een oneindige aantal uitspraken mogelijk maakt.
Chomsky’s theorie heeft school gemaakt, maar ligt ook onder vuur. Eén van de kritiekpunten is dat zijn onderzoek vooral is gebaseerd op het Engels en verwante Europese talen.
                            
Frans Zwarts is Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en daarna aan het MIT bij Chomsky. In 1987 werd Zwarts benoemd tot hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de RUG. Van 1999 tot 2002 was hij wetenschappelijk directeur van de onderzoekschool Behavioral & Cognitive Neurosciences (BCN) en van 1996 tot 2002 voorzitter van de Nationale Stuurgroep Dyslexie. Zwarts is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Sinds 2002 is Zwarts Rector Magnificus van de RUG, een functie waarin hij zich in optimisme en betrokkenheid opnieuw een leerling van Chomsky betoont.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Huib van der Burg, Geert Reuten, Frank Ankersmit, Steven Brakman, Hans Harbers
Nederlands

“Het maakt niet uit of de kat zwart of wit is, als ie maar muizen vangt”, dat was in het kort de reactie van de Chinese partijleider Deng op de vraag of hij voor een staatsgelei

Joost de Vries in gesprek met Nina Polak en Franca Treur
Over Coming of Age in de literatuur
Nederlands

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen: het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de were

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?