Skip to main content
Placeholder
Theme
In series
Nederlands

Populisme

Vloek of zegen?
Meindert Fennema, Anton Zijderveld, Kay van de Linde, Geert Spieker

De SP is in de Tweede Kamer al een heel grote partij en Wilders’ PVV doet het in de peilingen uitstekend. De traditioneel grote partijen uit het politieke midden hebben het daarentegen electoraal moeilijk.

Vooral de lagere klassen en de slecht-opgeleiden stemmen niet of op andere partijen.

Het verliezende politieke centrum verweert zich door SP, Verdonk en Wilders - en destijds Fortuyn - populistisch te noemen. Is dat verwijt terecht? Wat bedoelen ze met populisme precies? En is het eigenlijk wel een verwijt? Is het populisme gevaarlijk omdat volkse onlustgevoelens ongefilterd in de politieke arena gaan rondzingen? Is het populisme een ander woord voor xenofobie en nationalisme?

Of schudt het populisme het Binnenhof juist op? Is het een teken van de definitieve emancipatie en betrokkenheid van de lager opgeleiden? Kan met andere woorden, onze democratie niet veel baat hebben bij vormen van populisme, juist om ook de onderklasse weer een stem te geven?

Over het hedendaagse populisme debatteert een kundig panel: Meindert Fennema, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, Anton Zijderveld, em. hoogleraar sociologie en tot voor kort CDA-prominent – en bovendien schrijver van het essay Populisme als politiek drijfzand en Kay van de Linde, voormalig spindoctor van Leefbaar Nederland en Rita Verdonk. Ex-hooligan Geert Spieker spreekt een column uit en RUG-filosoof Hans Harbers leidt het debat.

Politiek en Cultureel Debatcentrum DwarsDiep is partner van het Groninger Forum. Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats, een dynamisch centrum voor informatie, verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie.
 

Also in this series

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

See also