Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Een tijd voor empathie

Frans de Waal

Empathie - het vermogen om de emoties van anderen te kunnen meevoelen en de situatie van anderen te begrijpen - is een zeer oude verworvenheid die zich in ons lichaam én in onze geest heeft genesteld, en waardoor we als soort hebben kunnen overleven. Sociaal, onbaatzuchtig gedrag, dat ook bij andere dieren dan de mens voorkomt, is minstens net zo belangrijk als het 'recht van de sterkste'. Als empathie zo belangrijk is voor de menselijke soort, moeten de politiek en het bedrijfsleven daar dan niet meer op inspelen?
Frans de Waal gidst ons door de nieuwste inzichten op het gebied van psychologie, neurowetenschappen en gedragsbiologie, ondersteund door eigen observaties van mensen en primaten.

Frans de Waal is hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links. Hij staat in de top 100 van meest invloedrijke mensen ter wereld van het tijdschrift TIME. Onlangs verscheen zijn boek Een tijd voor empathie. Wat de natuur ons leer over een betere samenleving (Uitgeverij Contact).

Zie ook

Kenniscafé Groningen
In gesprek met Peer Neeleman, Ruud Kortekaas en Maaike de Boer
Nederlands

Wat is pijn precies? Waarom heeft de één een veel lagere pijngrens dan de ander? En zijn er manieren om de pijnbeleving positief te beïnvloeden?

U-meet 2015
Arjen Dijkstra, Peter Barthel, Kees Hummelen, Jorrit Terra en Stefan Knapen
5 minilezingen en een 3D film
Nederlands

In ‘Rondom de zon’ wordt de zon vanuit verschillende onderzoeksgebieden belicht. Hoe is het gesteld met onze kennis over de zon en zonlicht?