Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Ik zou je wel op kunnen eten

Marjoleine de Vos

Over de manier waarop we betekenis geven aan eten, maar ook over hoe we in eetmataforen denken en praten om duidelijk te maken wat belangrijk voor ons is.

Denk al aan zoiets eenvoudigs als de mythische betekenis van wijn in Frankrijk, worst in Duitsland of kaas in Nederland. Mensen drukken zichzelf voor een belangijk deel uit in wat ze eten en ook in wat ze niet-eten.
De lezing gaat over religieuze voedselvoorschriften (goden verbieden sommige spijzen of juist niet), mythen over welk voedsel voor goden en welk voor mensen is, en de betekenis van feestmalen. Eten is iets dat we moeten doen om in leven te blijven, en juist daarom, is het omgeven met
mythische betekenissen en verhalen.

 

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Marjolijn Verspoor, Diette Doesburg-Maas, Lies Wesseling
Nederlands

Voor de meeste vrouwen is zelfontplooiing een vanzelfsprekendheid geworden. Na het afronden van hun studie gaan ze op zoek naar een baan.

Placeholder
Beeldvorming in de persfotografie
Nederlands

Platgebombardeerde huizen, mensen ontdaan van ledematen en kinderen in tranen…  Het zijn krachtige beelden. We willen het verhaal achter de oorlog weten.

Placeholder
Prof. Laura Mulvey – interviewed by Eric de Kuyper
Death, Photo and Film. Voyeurism at the beginning of the 21st century
English

In an interview with writer and film expert Eric de Kuyper, Laura Mulvey will go into the meaning and development of film in the era of new media.