Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kaart / studenten gratis

Pillen en patenten

Waarom zijn onze geneesmiddelen zo duur?
Ellen 't Hoen

De prijzen van nieuwe geneesmiddelen rijzen de pan uit. Een vraagprijs van een paar ton per behandeling is geen zeldzaamheid meer.

Als een geneesmiddelenfabrikant een patent heeft op een geneesmiddel betekent dit vaak ook dat deze een monopoliepositie heeft in de markt. De fabrikant dicteert dan de prijs. Hierdoor staat de overheid met de rug tegen de muur als het gaat om het nemen van effectieve maatregelen tegen een te hoge prijs. Maar is dit wel zo? De overheid geeft patenten af, maar dat geeft het bedrijf nog niet het recht om de exclusieve positie in de markt te misbruiken. Welke maatregelen kan de overheid nemen om de hoge prijzen voor geneesmiddelen aan banden te leggen?

Ellen ’t Hoen is jurist en werkt als onderzoeker bij de Global Health Unit van het UMCG. Ze is onafhankelijk adviseur op het gebied van geneesmiddelen en intellectueel eigendom. Van 1999 tot 2009 leidde ze de ‘access campaign’ van Artsen Zonder Grenzen. Deze campagne zet zich wereldwijd in voor het toegankelijk en betaalbaar maken van gezondheidszorg. Ze was de eerste directeur van de Medicines Patent Pool van Unitaid.

Ook in deze serie

Ody Sibon & Marian Verkerk
Wat mag een mensenleven kosten?
Nederlands

We leven in een maakbare wereld. Mensen worden gemiddeld genomen ouder dan ooit dankzij verbeteringen in onze leefomgeving en de ontwikkelingen in de medische wereld.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Tamara Witschge, Anna Van Cauwenberge en Sofie Willemsen
Nederlands

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? Welke nieuwe nieuwsbronnen zijn er en heeft de traditionele journalistiek zijn langste tijd gehad? 

Placeholder
Jan Pronk, Godfried Engbersen, Naeeda Aurangzeb
Noodzaak of wensdenken?
Nederlands

In onze geglobaliseerde wereld is iedereen met iedereen verbonden - economisch, sociaal, geografisch, via televisie en digitale communicatie.

Lezing Bernard Bot, met een interview door Doeko Bosscher
over zijn politieke memoires ACHTERAF BEZIEN
Nederlands

Oud-minister en –diplomaat Bernard Bot vertelt over zijn rijke carrière en geeft zijn visie op de rol van Nederland in de wereld.