Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Forum
Nieuwe Markt
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Embryo's uit het lab

In gesprek over de toekomst van stamcelonderzoek
Lien de Proost, Joost Gribnau en Floris Foijer

Embryo’s uit het lab, synthetische embryo's… Wat is de juiste benaming? Het is moeilijk om precies uit te leggen waar het Nederlandse onderzoeksteam GREAT aan werkt. Zij maken met menselijke stamcellen een ‘namaakversie’ van een embryo. Dit is geen echt embryo, want het heeft geen hersenen, ruggenmerg of zenuwstelsel en daardoor kan het niet uitgroeien tot een mens. Deze modellen geven de onderzoekers meer inzicht in het ontstaan van ernstige spier- en bloedziektes of hartafwijkingen. Bovendien kunnen wetenschappers met behulp van embryo’s uit het lab onderzoek doen naar de werking van medicijnen, zonder dat ze daar menselijke of dierlijke embryo’s voor hoeven te gebruiken. 

Onderzoek met menselijke embryo’s is aan strenge regels gebonden, maar rondom deze ‘embryo’s uit het lab’ is er op dit moment nog geen duidelijke wetgeving. Het ontwikkelen van embryo-modellen roept ethische vragen en dilemma’s op. Daarom richt GREAT zich niet alleen op het werk in het lab, maar combineren zij dit met ethisch onderzoek, door in heel Nederland in gesprek te gaan over deze kunstmatige ‘embryo’s’. Hoe moeten we zo’n ‘embryo’ noemen? Wat is het precies? Is het een vorm van leven? En moet het bescherming krijgen?

In deze speciale editie van het kenniscafé gaan GREAT-onderzoekers medisch ethicus Lien De Proost (LUMC) en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau (Erasmus MC), en UMCG-onderzoeker Floris Foijer met het publiek in gesprek over de ontwikkeling van embryo-modellen. Moderator Jelte Posthumus leidt het kenniscafé.

Ook in deze serie

Barbro Melgert, Ymkje Stienstra en Janet Hoven
Nederlands

Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater.

Zie ook