Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Hypnotherapie bij kinderen met chronische buikpijn: een goed alternatief?

Marc Benninga

Hypnose is in de medische wereld nog steeds omstreden. Maar hypnotherapie kan succesvoller zijn dan medicatie bij kinderen met onverklaarbare chronische buikpijn.
Bij de meeste kinderen die zich bij een (kinder)arts presenteren met chronische buikpijn wordt geen lichamelijk  oorzaak gevonden. Er is nog niet veel bekend over het ontstaan van chronische buikpijn, maar algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een complex samenspel van genetische, fysiologische en psychosociale factoren. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de pijn het gevolg is van een miscommunicatie tussen de darmen en de hersenen. Bij aanhoudende klachten zonder duidelijke oorzaak komen psychologische methoden, zoals cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie, in aanmerking. Hypnose is in de medische wereld nog steeds omstreden. Maar hypnotherapie kan succesvoller zijn dan medicatie bij kinderen met onverklaarbare chronische buikpijn, zo blijkt uit onderzoek van kinderarts Marc Benninga. Het positieve effect van een behandeling door de hypnotherapeut is vier jaar later nog steeds waarneembaar. Vergelijkende studies naar de effectiviteit van medicatie ontbreken. Daarom komt medicatie pas in aanmerking als psychologische interventies niet effectief zijn gebleken of wanneer kind en ouders daar niet voor openstaan. Waarom hypnotherapie  werkt, is nog onbekend, maar dat is geen reden om deze therapie terzijde te schuiven.

Marc Benninga is kinderarts en hoogleraar maag-darm- en leverziekten bij het Emmakinderziekenhuis / Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Hij heeft meer dan 250 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Als voorstander van evidence based medicine onderzocht hij het effect van hypnose op kinderen met chronische buikklachten. Benninga was hockey-international en was met het Nederlands team wereldkampioen (1990) en winnaar van een bronzen medaille op de Olympische Spelen (1988).

Ook in deze serie

Zie ook

Christophe Brochard
Evolution in the urban jungle
English

In the wake of the world's most successful animal species, humans, many animals and plants have expanded their habitat to the city.