Skip to main content
Placeholder
Nederlands
Time
14:30

Interapy.nl

Werkt psychotherapie via het internet?
Prof.dr. Alfred Lange

Vanachter de computer van je depressie of posttraumatische stress afkomen? Je psychologisch laten behandelen door een professional via internet? Dat kan met Interapy, het eerste serieuze behandelmodel dat volledig via internet wordt uitgevoerd. Het gaat bij deze nieuwe vorm van therapie niet om zelfhulp maar om een ‘echte’ behandeling door een levensechte therapeut. Interapy is een serieus en laagdrempelig alternatief voor een bezoek aan de psycholoog.
Hoe werkt Interapy? Op de website interapy.nl heeft de patiënt een eigen box die alleen toegankelijk is voor hem en zijn behandelaar. Op deze wijze communiceren ze met elkaar en verloopt de behandeling. Voor verschillende stoornissen zijn behandelprotocollen ontwikkeld: posttraumatische stress, burnout, depressie, paniekstoornis en eetstoornis. Al deze behandelprotocollen zijn uitgebreid getest en wetenschappelijk verantwoord in de praktijk onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat internet-therapie zeker niet onderdoet voor reguliere therapie.
De nieuwste vorm van internet-therapie is het project Stepped Care. Het gaat hierbij om kortstondige contacten via het internet. Met behulp van minieme interventies kunnen cliënten oplossingen vinden voor hun psychische problemen of komen ze er samen met de behandelaar achter welke verdere behandeling voor hen wenselijk is. De eerste resultaten van de stepped care-behandeling zijn veelbelovend.

Prof.dr. Alfred Lange is als hoogleraar relatie- en gezinstherapie verbonden aan de vakgroep Klinische psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en de integratie hiervan binnen de directieve therapie. Hij heeft 275 nationale en internationale wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waaronder het standaardwerk ‘Gedragsverandering in gezinnen. Cognitieve gedrags- en systeemtherapie’. Hij is oprichter van Interapy , een geprotocolleerde behandeling via het internet.

De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen. De lezing is vernoemd naar prof.dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG ter eervolle nagedachtenis.
Het Samenwerkingsverband wil met deze lezing een breder publiek kennis laten maken met de theorie en methodiek van de psychotherapie en het onderzoek daarnaar. Het Samenwerkingsverband verzorgt de beroepsopleidingen tot Gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.psy-opleidingen.nl).

Georganiseerd ism. Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen

Also in this series

See also

China, India, Russia & Brazil
English

The economic world order is changing rapidly. American hegemony has passed its peak and emerging market countries are lining up to take over.