Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Literaire helden: Don Quichot

Rina Walthaus

Cervantes’ wereldberoemde schepping, Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte. Is hij een komische zot of een tragische held?

Vechten tegen windmolens. ‘Windmills of the mind’. De Don Quichot van Picasso en van Dalí. Don Quichot in muziek, ballet, film, cartoons. Don Quichot en Don(ald) Duck… Cervantes’ wereldberoemde schepping, de geestrijke ridder Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte aan het begin van de 17e eeuw en is nog steeds een rijke inspiratiebron. Gekte of fantasie en idealisme? Komische zot of tragische held? De interpretaties veranderen al naar gelang ideeën en wereldbeeld in latere tijden veranderen.
In deze lezing gaan we terug naar de oorsprong: Cervantes’ magistrale roman, die in 1605-1615 van de pers kwam. Wat voor personage is Don Quichot? Wat beoogde Cervantes met deze schepping? Hoe speelde dit werk in op de actuele modes van Cervantes’ eigen tijd? En hoe te verklaren dat deze roman en zijn hoofdpersoon ons nog steeds kunnen boeien en inspireren?

Rina Walthaus is universitair docent Spaanse literatuur en cultuur van de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Romaanse Talen en Culturen. Haar publicaties betreffen vooral het Spaanse theater van de 16e en 17e eeuw, de rol van de vrouw in die periode en de creatieve receptie van klassieke mythen.

Interessante links
Wikipedia Don Quichot (boek)
Youtube:
Nationaal ballet
Musical Man of La Mancha

The Windmill (modern Don Quichot story)

 

Ook in deze serie

Zie ook

Joost de Vries
Over J.D. Salinger, Haruki Murakami en vooral niet volwassen willen worden
Nederlands

Superhelden domineren de bioscopen, Young Adult romans bestormen de bestsellerlijsten, en niemand weet voor z’n dertigste wat hij wil gaan doen met zijn leven. Toch?

Placeholder
Jeroen Smit
Nederlands

Februari 2003 stort het Ahold-imperium ineen. Onderzoeksjournalist Jeroen Smit maakte een reconstructie van dit debacle.

Placeholder
Prof.dr. Ad Vingerhoets
Nederlands

Vlinders in je buik, een gebrekkige eetlust en voortdurend denken aan die ene ander... De kenner weet het al: een ernstig geval van verliefdheid.