Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Verkrijgbaar vanaf 19 augustus

Queerboeken voor jongeren

Edward van de Vendel en Pim Lammers

Het kwam langzaam op gang, maar uiteindelijk lijkt er de laatste jaren meer plaats voor ‘queer’-personages in de kinder- en jeugdliteratuur. Edward van de Vendel bespreekt deze ontwikkeling, geeft een kort historisch overzicht en onderzoekt hoe breed (of beperkt) die nieuwe jeugdliteraire belangstelling voor gender en seksualiteit is. Te gast is Pim Lammers, die in 2018 een Zilveren Griffel won voor Het lammetje dat een varken is, het eerste transgender-prentenboek in het Nederlandse taalgebied. Daarnaast werkt Lammers mee aan www.queerboeken.nl, een site die beschrijvingen levert van queerboeken voor jongeren.

Over Edward van de Vendel
Dit jaar is Edward van de Vendel de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Van de Vendel is een bijzonder veelzijdig auteur, bekend van onder andere De dagen van de bluegrass Liefde en Betrap me. Hij schrijft gedichten voor kinderen en jongeren, stripgedichten, informatieve boeken, prentenboeken, boeken voor eerste lezers, kinderboeken en jeugdromans. Op zoek naar meer engagement in de jeugdliteratuur is hij de initiatiefnemer van de Slash-serie. In die reeks schrijft een bekend auteur samen met een jongere een boek over diens levensverhaal. Daarnaast is hij mentor van jonge veelbelovende schrijvers in zijn project www.abcyourself.nl.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer  Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz en Auke Hulst.

Ook in deze serie

Zie ook