Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Wat de pot schaft

Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein. December is een ideale maand voor fijnproevers en snoepers van alle leeftijden.

Eten wat de pot schaft is tijdens deze maand vol feestdagen voor de meesten van ons geen beproeving.
Studium Generale stelt ter afsluiting van dit kalenderjaar uw smaakpapillen op de proef met een avondvullend vijf gangen verrassingsmenu vol vergeten, exotische en onbekende gerechten.

Het menu begint met een stevig voorgerecht op een bedje van academische kennis: gezonde voeding, gebaseerd op het eetpatroon van de oermens.

Frits Muskiet, hoogleraar klinisch chemie, legt een bommetje onder diverse moderne gezondheidstheorieën. ‘Goede voeding’ staat aan de basis van wat we zijn en is een van de pijlers van de evolutie van de homo sapiens. Wat vertelt de evolutie ons over goede voeding?  Hoe kunnen we met voeding die is gebaseerd op het eetpatroon van de oermens moderne welvaartskwalen als obesitas en hart- en vaatziekten terugdringen?

Na deze stevige appetizer schotelen wij u een gevarieerd buffet voor met vier tongstrelende en spannende gerechten. In vier kamers ervaart u de genietingen en beproevingen uit verre keukens, vergeten culturen of tijden waarin schraalhans keukenmeester was. Kleine hapjes gelardeerd met een aansprekend en deskundig commentaar, onderbroken door een ruime pauze met lokale lekkernijen.
Na afloop van dit verrassingsmenu zult u het pand met een lichtgevulde maag en een opgefriste geest kunnen verlaten.

Uw koks zijn:
- Joost van Itterbeeck, masterstudent entomologie aan de Wageningen Universiteit
- Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist, verbonden aan de Spinazieacademie.
- Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse in het UMCG.
- Ton Broekhuis, hoogleraar chemische producttechnologie RUG

Zie ook

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?

Douwe Draaisma
Nederlands

Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? En: betekenen dromen iets?

Placeholder
Karina Schaapman. Coreferent: Mr.drs. Marjan Wijers
Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid
Nederlands

Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook.