Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Bewegen voor beginners

Over Fitness, sport en gezondheid
Bram Bakker en Koen de Jong

De meeste mensen bewegen niet, te weinig of verkeerd. Hoe komt dat? En: wanneer beweeg je genoeg? 
Artsen, politici, dieetgoeroes en ambtenaren zijn het er in theorie over eens: bewegen is goed.  De praktijk is een stuk lastiger: de meeste mensen bewegen niet, te weinig of verkeerd. Hoe komt dat? En: wanneer beweeg je genoeg? Hoge bloeddruk, diabetes, depressie, overgewicht, burn-out en ook hartklachten zijn diagnoses die allemaal verband houden met gebrek aan beweging. Het advies om meer te gaan bewegen is dus geen holle frase. Meer bewegen geeft energie en het ontspant tegelijkertijd, het stemt blijmoedig, verbetert slaap en concentratie en je verliest er gewicht mee. Bewegen is goed voor je hart, je hoge bloeddruk en je stofwisseling. Maar wat wordt bedoeld met bewegen en wat is voor jou goed om te doen? Is traplopen en fietsen naar je studie of werk voldoende, of is het beter om lid te worden van een sportschool? Moet je gaan dansen en tuinieren bij depressie of is hardlopen beter? Is zwemmen goed om af te vallen en hoe lang moet je fietsen voordat je bloeddruk echt gaat zakken? Theoretische kennis en praktische tips van een psychiater en een gezondheidsdeskundige.

Bram Bakker werkt als psychiater en medisch directeur bij SolutionS, de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland. Binnen deze aanstelling houdt hij zich ook bezig met psychiatrische diagnostiek en behandeling van topsporters.

Koen de Jong is expert op het gebied van ademhaling en gezondheid. Hij is eigenaar van Kiwi Nederland en bewijst al jaren dat rustig ademen en drie keer in de week sporten goud waard is. Samen met Bram Bakker schreef hij de boeken ‘Verademing’ (2009) en ‘Bewegen voor beginners’ (2011).

Georganiseerd ism. boekhandel Selexyz Scholtens

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Franjo Weissing, Ralf Cox en Bernard Nijstad
Nederlands

Samenwerken, we kennen het allemaal met wisselende succeservaringen. Toch zijn we als sociale soort zo succesvol door ons vermogen samen te werken en te leren van anderen.

André Aleman, Simon Verhulst, Richard Bruggeman
Hoe ons brein ons fopt
Nederlands

Waar ligt de grens tussen de denkwereld van ‘psychisch gestoorden’ en die van ‘normale’ mensen? Hoe werkt onze waarneming?

Placeholder
Wim Klok, Bram van der Waaij
Slimme hulpjes voor onze zintuigen
Nederlands

Hoe kunnen we onze binnenstad of een bedrijventerrein waar diefstal schering en inslag is optimaal beveiligen?