Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Ik zou je wel op kunnen eten

Marjoleine de Vos

Over de manier waarop we betekenis geven aan eten, maar ook over hoe we in eetmataforen denken en praten om duidelijk te maken wat belangrijk voor ons is.

Denk al aan zoiets eenvoudigs als de mythische betekenis van wijn in Frankrijk, worst in Duitsland of kaas in Nederland. Mensen drukken zichzelf voor een belangijk deel uit in wat ze eten en ook in wat ze niet-eten.
De lezing gaat over religieuze voedselvoorschriften (goden verbieden sommige spijzen of juist niet), mythen over welk voedsel voor goden en welk voor mensen is, en de betekenis van feestmalen. Eten is iets dat we moeten doen om in leven te blijven, en juist daarom, is het omgeven met
mythische betekenissen en verhalen.

 

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Joep Dohmen, Hans Achterhuis, Stine Jensen
Eigentijdse denkers over tijdloze kwesties
Nederlands

September/oktober/november 2007

Jeannette Chedda, Kirsten van Teijn e.a.
NL / EN
Nederlands

Unfortunately, Sturla Pilskog had to cancel his lecture, but the festival Tussen Preuts en Porno is still going on!

Placeholder
Gert de Graaff
Over optische en mentale illusies
Nederlands

In de meermalen bekroonde film De zee die denkt speelt regisseur Gert de Graaff in op de ervaringen die de kijker heeft tijdens het kijken.