Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Inburgeren doe je zo!

Koosje van Doesen, Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, Marjo Buitelaar

Sinds enige tijd moet je – als je Nederlander wilt worden of als je je in Nederland wilt vestigen – aantonen dat je de taal beheerst en op de hoogte bent van onze gebruiken en gewoontes. Maar, wat wordt er nu eigenlijk aan nieuwe Nederlanders gevraagd? Welke kennis is kennelijk onontbeerlijk om je hier met succes en plezier te vestigen? Is het examen zinvol? Betuttelend? Een stap in de goede richting? En, hoe is de praktijk rondom dit examen? Wie moeten het examen afleggen en hoe streng is de overheid voor mensen die zakken of niet deelnemen?

Alle aanwezigen maken eerst een deel van het inburgeringsexamen. Vooral het deel over de kennis van de Nederlandse samenleving is interessant. Geslaagd of niet: vervolgens discussieert de zaal onder leiding van Nico Haasbroek, voormalig hoofdredacteur van het NOS-Journaal. Koosje van Doesen, chef inburgering in Groningen schetst heel kort de verschillende de procedures voor “inburgerings-plichtige Groningers” Er zijn enkele commentatoren die hun mening over het examen geven, onder ander actrice Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, specialist op het lastige terrein van de inburgering in Groningen en godsdienstwetenschapper Marjo Buitelaar.

Dit debat is een onderdeel van het najaarsprogramma van het Groninger Forum Thuis in Groningen. Het debat wordt georganiseerd door DwarsDiep - Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek en het Centre of Development Studies van de RUG.

Zie ook

Pianisten/pianists: Sandra & Jeroen van Veen
Nederlands

Veel muziekliefhebbers vielen al voor Canto Ostinato, het betoverende pianostuk van componist Simeon ten Holt.

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.

Eelko Hooijmaaijers
Nederlands

Islam en democratie hebben een ingewikkelde relatie, zoals de recente politieke ontwikkelingen in Iran en Turkije laten zien.