Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland
Innoveren zonder handleiding
Innovatie is het toverwoord tegenwoordig. Iedereen moet of is aan het innoveren. En natuurlijk kun je niet innoveren zonder creativiteit, en het liefst in co-creatie. Goed, genoeg hippe woorden, maar wat betekenen ze nou eigenlijk?
Hoe ontstaan innovaties en kun je innovatieve processen sturen of stimuleren? Kunstenaars worden vaak gezien als de drijvende kracht achter vernieuwende trends. Maar de culturele en sociale veranderingsprocessen die kunstenaars teweeg brengen volgen vaak niet uit functionele en rationele logica, maar ontstaan juist uit het doorbreken van deze logica. Kunstenaars werken vaak in informele gemeenschappen, soms individueel en soms aan een gezamenlijk idee. Zo komen ze tot verrassende innovaties. Hoe werkt het in een formele kantoorsetting, hoe kun je daar innoveren? Is het beter om creatieve medewerkers vrijheid te geven, of maakt druk juist creatief? Hoe werkt het binnen teams? En wat hebben organisaties uiteindelijk aan die creatieve ideeën? Heeft het zin om kunstenaars en ambtenaren samen te laten werken om innovatie en creativiteit te bevorderen?
Gespreksleider Femke Kramer en co-host Mariëlle Gebben gaan in gesprek met Thuur Caris, recent gepromoveerd aan de RUG op de coöperatieve kunstpraktijk als smeerolie voor de samenleving, bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen; Bernard Nijstad, hoogleraar bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, die bezig is een geïntegreerde theorie te ontwikkelen over creativiteit en innovatie van individuen, teams, en organisaties; en Marloes Dekker, sociaal ondernemer en mede-initiatiefnemer van Jimmy’s, waar jongeren in een informele setting individueel en gezamenlijk gestimuleerd worden ideeën te creëren en uit te voeren.