MEERstad
Iedere stad, Groningen zeker, is gebaat bij meer inwoners. Veel steden, Groningen ook, missen huizen voor de beter gesitueerden.
En dat is spijtig want juist die welgestelden betalen in verhouding een boel gemeentelijke belasting, waaruit de aardige voorzieningen als theaters, musea en huizen voor de geschiedenis te financieren zijn.
Het tekenen en bouwen van aantrekkelijke buitenwijken met grote kavels en veel groen of water ligt daarom voor de hand. Groningen neemt zich de aanleg van de wijk MEERstad voor en voegt daarmee 8000 woningen toe aan de regio. Dat zijn een boel woningen in een groot gebied, waar zich vast veel twee- en grootverdieners willen vestigen.
Het masterplan voor deze gigawijk is er dus. Maar is het een goed plan? Kloppen de aannames en is wel goed nagedacht over schaal en de verhouding stad, platteland en buitenwijk? Waar woon je precies als je je in MEERstad vestigt: in de stad of in de gemeente Slochteren? Wordt MEERstad niet de ultieme slaapstad, een kloon van een Amerikaanse suburb waar we – na het zien van Amerikaanse films als Happiness, American Beauty – helemaal niet willen wonen? En vertillen we ons niet aan een dergelijk groot project dat een veel langere draagtijd heeft dan de ambtstermijn van betrokken bestuurders?
Over deze vragen buigt zich een spraakmakend forum met daarin beeldend kunstenaar en promotor voor meer particuliere bouw Harm Naaijer, bouwjurist Jan Winsemius (bureau Middelkoop), Wilco Huyink (projectbureau Meerstad), stadssocioloog Ivan Nio, Marcel Musch (Adviseurs Stedelijke Vernieuwing BVR) en de voorzitter van de commissie omgevingsbeleid en wonen van de Provinciale Staten van Groningen Pim de Bruijne. Ronald Ohlsen en Rudy Lentze brengen een toepasselijk lied ten gehore. De discussie wordt geleid door RUG-filosoof René Boomkens.
Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep -Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre foor Development Studies van de RUG en debatcentrum Waag.